Jūrmalā palielina pašvaldības atbalstu ģimenēm ar bērniem

Jūrmalas pilsētas dome, būtiski palielinot pašvaldības atbalstu ģimenēm ar bērniem, 5. aprīlī pieņēma saistošos noteikumus par pabalstu jaundzimušo aprūpei un grozīja saistošos noteikumus par pabalstu izglītības ieguves atbalstam.

„Lai gan Jūrmalā jau vairākus gadus ir pozitīvs demogrāfiskais saldo, respektīvi, piedzimst vairāk jaunu jūrmalnieku nekā aiziet viņsaulē, pašvaldība tomēr koncentrē uzmanību uz to, lai veicinātu dzimstību un palīdzētu ģimenēm, kurās ir bērni,” norāda Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. „Pagājušajā gadā pabalstos izglītības ieguves atbalstam pašvaldība izmaksāja 26 tūkstošus latu, šogad šai vajadzībai budžetā paredzēti 50 tūkstoši latu, bet pabalstam jaundzimušo aprūpei mēs budžetā esam paredzējuši gandrīz 100 tūkstošus latu, jo mums ir prieks un lepnums par katru jūrmalnieku.”

Saistošie noteikumi par pabalstu jaundzimušo aprūpei un grozījumi noteikumos par pabalstu izglītības ieguves atbalstam stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”, bet pirms tam tos vēl akceptēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Pabalsts jaundzimušo aprūpei divkāršots

Jaunajos saistošajos noteikumos „Par Jūrmalas pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei” paredzēts, ka par katru jaundzimušo jūrmalnieku ģimene saņems vienreizēju pašvaldības pabalstu 200 latu apmērā. Līdz šim pabalsts bija tikai 100 latu. Pabalstu par katru jaundzimušo, kura dzīvesvieta deklarēta Jūrmalas pilsētā, varēs saņemt Latvijas Republikas pilsoņi un nepilsoņi, kuriem piešķirts personas kods, ja viena vai abu vecāku, aizbildņa vai adoptētāja dzīvesvieta ir deklarēta Jūrmalas pilsētā ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas un ja šāds pabalsts jau nav saņemts citā pašvaldībā. Personām, kuras saņēmušas termiņuzturēšanās atļauju Latvijas Republikā, nebūs tiesību saņemt šo pabalstu.

Saistošie noteikumi paredz, ka tie vecāki, kuru bērni dzimuši, ņemti aizbildnībā vai adopcijā 2012. gadā pirms šo saistošo noteikumu stāšanās spēkā un kuri saņēmuši iepriekš maksāto 100 latu pabalstu, varēs lūgt pabalstu pārrēķināt atbilstoši jaunajiem noteikumiem.

Paplašinātas iespējas saņemt pabalstu izglītības ieguvei

Līdz šim pašvaldības pabalstu izglītības ieguves atbalstam varēja saņemt trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes, bet tagad Jūrmalā vienu 50 latus lielu pabalstu katram skolēnam reizi mācību gadā varēs saņemt arī tās ģimenes, kurās ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 150 latus uz vienu personu. Šo pabalstu apģērba, skolas piederumu, kancelejas preču un citu mācību priekšmetu iegādei, papildus iesniedzot izdevumus apliecinošus dokumentus, var saņemt ģimenes, kurās izglītojamais uzsāk vai turpina mācības Jūrmalas vispārizglītojošās skolās vai absolvē tās, vai apgūst obligāto pirmsskolas izglītību Jūrmalas pilsētā. Otru 50 latu pabalstu, kas domāts vispārizglītojošo skolu 9. un 12. klases absolvēšanas izdevumu segšanai, var saņemt par katru izglītojamo, kas absolvē pamatskolu vai vidusskolu.

Turpmāk pabalstu izglītības ieguves atbalstam varēs saņemt daudz vairāk jūrmalnieku. Tādējādi pašvaldība ne tikai sniedz materiālu atbalstu ģimeņu pamatvajadzību apmierināšanai, bet arī paaugstina ģimeņu ar bērniem sociālās drošības sajūtu.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais