Pētījums: Latvijā vērojama narkotiku lietošanas mazināšanās

Kādas no nelegālajām narkotiskajām vielām dzīves laikā ir pamēģinājuši 14,3% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2007.gadā, liecina Nacionālā veselības dienesta 2011.gadā veiktais pētījums par atkarību izraisošo vielu lietošanas izplatību Latvijas iedzīvotāju vidū.

Pētījumā 4,4% iedzīvotāju atklājuši, ka lietojuši nelegālās vielas pēdējā gada laikā, bet 1,8% respondentu - pēdējā mēneša laikā. Salīdzinājumā ar 2007.gadu pēdējā gada laikā narkotiku lietojušo cilvēku skaits samazinājies par 1,7 procenta punktiem, bet to cilvēku skaits, kas narkotikas lietojuši pēdējā mēneša laikā, - par 0,4 procenta punktiem. Tādējādi narkotiku lietošanas rādītāji ir atgriezušies aptuveni 2003.gada līmenī, norāda pētījuma autori.

Šādas izmaiņas pētījuma skaidrotas ar to, ka arī citviet Eiropā narkotiku lietošanas situācija patlaban ir stabila. Tomēr pētījuma autori uzsver, ka parādās jaunas psihoaktīvās vielas, tāpēc nepieciešams sekot līdzi situācijas attīstībai nākotnē, pielāgojoties un efektīvi reaģējot uz pārmaiņām narkotisko vielu tirgū. Otrkārt, dzīves laikā narkotiku pamēģinājušo cilvēku skaita samazinājums liecina, ka noteikta daļa šo cilvēku kopš 2007.gada ir emigrējusi no valsts.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, izplatītākā nelegālā narkotiskā viela ir marihuāna, ko ir pamēģinājuši 12,5% Latvijas iedzīvotāju. Pēc marihuānas nākamās populārākās narkotikas ir ekstazī, ko lietojuši 2,7% respondentu, amfetamīni - 2,3%, kokaīns - 1,5% un dažādi opioīdi - 1,1%.

Arī informētība par iespējām iegādāties narkotiskās vielas kopš pēdējos gados arvien turpina samazināties, un to cilvēku skaits, kuri zina par šādām tirdzniecības vietām, nepalielinās, tātad iespēja uzsākt narkotiku lietošanu katru gadu samazinās, secināts pētījumā.

Kaut arī narkotiku pamēģināšana, lietošana un pieejamība valstī ir mazinājusies, kopš 2007.gada pieaugusi to iedzīvotāju daļa, kuri atbalsta priekšlikumu par vieglo narkotiku legalizāciju. Tāpat palielinājies arī to respondentu skaits, kuri uzskata, ka vieglo narkotiku legalizācija mazinātu ar narkotiku lietošanu saistīto noziedzību. Tomēr, salīdzinot rādītājus par narkotiku pamēģināšanu un lietošanu Latvijā un citviet Eiropā, varētu secināts, ka tieši stingra Latvijas narkotiku politika ir sekmējusi to, ka šo vielu lietošanas izplatība sabiedrībā nav augsta.

Pētījumā "Atkarību izraisošo vielu lietošana iedzīvotāju vidū 2011" kopumā tika aptaujāti 4500 iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem visā Latvijas teritorijā, veidojot reprezentatīvu Latvijas iedzīvotāju izlasi.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais