Prasa nekavējoties sniegt informāciju saistībā ar iespējamo 50 miljonu aizplūšanu no Krājbankas

Saistībā ar izskanējušo informāciju par 50 miljonu latu aizplūšanu no AS "Latvijas Krājbanka" Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nekavējoties pieprasa atbildīgās Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) amatpersonas un finanšu ministru Andri Vilku (V) informēt sabiedrību par notiekošo "Krājbankā", aģentūru LETA informēja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

Kā ziņots, izskanējušie pieņēmumi, ka, apejot noteiktos aizliegumus, no "Krājbankas" izmaksāti ap 50 miljoniem latu, nav pamatoti, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra FKTK pārstāve Ieva Upleja.

ZZS īpaši vēlas, lai amatpersonas sniegtu informāciju par valsts un pašvaldību iespējām atgūt bankā ieguldīto valsts naudu.

Ir pagājusi gandrīz nedēļa, kopš plašsaziņas līdzekļos ir izskanējusi informācija, ka "Krājbankas" pilnvarnieks un vēlāk arī maksātnespējas administrators pretēji noteiktajiem aizliegumiem, iespējams, esot izmaksājuši trešajām personām apmēram 50 miljonus latu, norāda Jurševska.

Pārskaitījumi tika veikti, neskatoties uz FKTK padomes 2011.gada 17.novembra lēmumu par ierobežojumiem. "Krājbankai" tika aizliegts veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tostarp ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, kas viena kalendārā mēneša laikā pārsniedz 100 000 eiro (70 280 latu). Aizliegums attiecas gan uz fiziskām, gan juridiskām personām.

Ņemot vērā iepriekš teikto, pastāv draudi, ka "Krājbankas" kreditoru prasījumus nebūs iespējams apmierināt par apmēram 50 miljoniem latu, jo šī summa, iespējams, pretlikumīgi ir pārskaitīta trešajām personām.

ZZS Saeimas deputāts Uldis Augulis norāda: "Uzskatām, ka šādā gadījumā ir nodarīts kaitējums arī valsts budžetam, jo "Krājbankā" savus finanšu līdzekļus ir noguldījuši arī valsts un pašvaldību uzņēmumi, kā arī valsts iestādes kopumā aptuveni 70 miljonu latu apmērā. Izskatās, ka FKTK un valdība grib atkārtot savas iepriekš pieļautās kļūdas komunikācijai ar sabiedrību par notikušo "Krājbankā". Neviena atbildīgā valsts amatpersona joprojām oficiāli nav šādu informāciju nedz noraidījusi, nedz arī apstiprinājusi."

ZZS uzskata, ka sabiedrībai ir arī tiesības zināt, kas ir šīs trešās personas, kurām ir pārskaitīti teju piecdesmit miljoni latu, norāda Jurševska.

Kā ziņots, visi darījumi, kas tika veikti "Krājbankā" pēc 2011.gada 17.novembra, bija saskaņā ar lēmumu par saistību izpildes ierobežojumiem vai arī tika veikti bankas saimnieciskās darbības nodrošināšanai - par bankas telpu apsardzi, nomu, apsaimniekošanu, informēja Upleja.

Jau ziņots, ka no "Krājbankas" jau pēc 2011.gada 17.novembra, kad FKTK noteica ierobežojumus skaidras un bezskaidras naudas darījumiem virs 70 000 latu, aizplūduši vairāki desmiti miljonu latu, liecina portāla "Pietiek.com" rīcībā esošā informācija.

Aizdomas par aptuveni 50 miljonu latu aizplūšanu no "Krājbankas" vēstulē parlamentārajai izmeklēšanas komisijai pauž arī bankas kreditori. Vairāki komisijas deputāti "Pietiek.com" apstiprinājuši, ka, arī pēc FKTK sniegtās informācijas par naudas plūsmu no bankas kontiem, tā ir vairāku desmitu miljonu apmērā.

Svarīgākais