Vēlētu pašvaldību vietā plāno ieviest valsts ieceltus gubernatorus

Saeimā nonācis jauns administratīvi teritoriālās reformas projekts, kas paredz atteikties no ievēlētām pašvaldībām, to vietā ieviešot valsts ieceltus novadu un pilsētu pārvaldniekus jeb gubernatorus.

Likumprojekta autori ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), un tam atbalstu pauduši vairums Saeimā pārstāvēto politisko spēku.

Spriežot par iecerēm samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, VARAM speciālisti secinājuši, ka no deputātiem varētu atteikties vispār, jo tā tiktu novērsti jebkādi iespējami interešu konflikti un ministrijai nebūtu jāuzklausa nemitīgās deputātu sūdzības.

VARAM skaidro, ka iedzīvotāji jau savu izvēli parāda, balsojot par Saeimu, tāpēc par novadu un pilsētu līmeņa vadītājiem varētu spriest parlaments. Tāpat tiktu ietaupīti ievērojami līdzekļi, kas tiek iztērēti gan pašvaldību vēlēšanām, gan pašvaldību deputātu algām.

Gubernatoru amatu kandidātus varētu atlasīt VARAM izveidota komisija, par tiem vēlāk balsotu Saeima. Pēc ievēlēšanas amatā gubernatori varētu veidot savu pārvaldes aparātu.

Sašutumu par šo ieceri jau paudusi Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), solot likumprojektu apstrīdēt Satversmes tiesā. Savukārt politiķi uzsvēruši, ka LPS vienīgā interese ir eksistenciāla, proti, jaunajā sistēmā organizācijas darbībai vairs nebūtu jēgas.

*** Šī ir 1.aprīļa - joku dienas - ziņa ***

Svarīgākais