Valdība pieņem kārtību, kā pašvaldībām palīdzēs maksāt pabalstus

Valdība apstiprinājusi kārtību, kas paredz iespēju pašvaldībām saņemt valsts budžeta līdzekļus garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa un dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai.

Valsts visām pašvaldībām atmaksās 50% no GMI līmeņa pabalstam izlietotajiem līdzekļiem un 20% no dzīvokļa pabalstam izlietotajiem līdzekļiem. Labklājības ministrija valsts budžeta līdzekļus līdz nākamā mēneša 25. datumam pārskaitīs pašvaldības domes vai sociālā dienesta norādītajā kontā vai nosūtīs pamatotu atteikumu tos piešķirt.

Lai saņemtu valsts līdzfinansējumu, pašvaldībām vai to sociālajiem dienestiem līdz katra mēneša 15. datumam būs jāvēršas ministrijā ar noteikta parauga pieprasījumu. Tajā jāsniedz informācija par pašvaldības sociālajiem pabalstiem mēnesī izlietoto līdzekļu apmēru un nepieciešamo valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru.

2009. gadā valsts budžeta līdzekļus GMI līmeņa pabalsta un dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai pašvaldībām piešķirs par pārskata periodu no 2009. gada 1. oktobra. GMI līmeņa pabalsta izmaksai šogad nepieciešami 1,09 miljoni lati, dzīvokļa pabalsta izmaksai – 715,9 tūkstoši lati.

2009. gada 9 mēnešos GMI līmeņa pabalstu vidēji mēnesī saņēma 16 482 cilvēki. Šajā periodā GMI līmeņa pabalstam izlietoti 4,17 miljoni lati jeb 14,2% no kopējiem sociālās palīdzības pabalstiem izlietotajiem līdzekļiem. Dzīvokļa pabalstu 2009. gada 9 mēnešos vidēji mēnesī saņēma 23 834 cilvēki. Tam izlietoti 9 miljoni lati jeb 30,7% no kopējiem līdzekļiem.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.