Kampaņa "Es iešu" cer kliedēt sieviešu vienaldzību

Sabiedriskās domas aptauja rāda, ka lielākā daļa sieviešu ir vienaldzīgas pret iespēju saslimt ar krūts vēzi, lai gan arvien palielinās saslimšanas gadījumu skaits ar krūts ļaundabīgo audzēju.

Pagājušajā gadā reģistrēts rekordliels skaits krūts vēža gadījumu pacientēm, kas šo slimību ierindo pirmajā vietā no visiem saslimšanas gadījumiem ar ļaundabīgiem audzējiem.

Rīgas Austrumu slimnīcas onkoloģijas galvenais speciālists Jānis Eglītis norāda, ka tik liels saslimšanas gadījumu skaits ar krūts vēzi Latvijā nav piedzīvots pēdējo 30 gadu laikā. «Tas ir vairāk nekā divas reizes lielāks nekā pirms 30 gadiem, kad Latvija uzsāka onkoloģisko slimību reģistrāciju. Diemžēl mēs nespējam garantēt ikvienai sievietei, ka dzīves laikā nesaslims ar krūts vēzi. Vienīgais, ko varam lūgt un atcerēties – rūpēties par savu veselību,» uzsver onkologs. Tas nozīmē regulāri pārbaudīt krūtis, gan pašai sievietei tās iztaustot, gan ik gadu veicot izmeklējumus. Sievietēm pusmūžā obligāti ir jāpiedalās valsts organizētajā mamogrāfijas skrīninga programmā.

Lai kliedētu sabiedrības vienaldzību un mītus par saslimšanu ar krūts vēzi un palīdzētu sievietēm izšķirties par lēmumu laikus un regulāri pārbaudīt savu krūšu veselību, šopavasar sākas sociāla kampaņa Es iešu. Kampaņas īstenotāju, iniciatīvas par krūts veselību pārstāve no Latvijas Basketbola savienības, izlases spēlētāja Sabīne Niedola pastāstīja, ka kampaņas laikā plānots uzrunāt ne tikai sievietes, kuras var skart krūts vēzis, bet arī viņu dzīvesbiedrus, vecākus, bērnus, kolēģus un draugus.

Kampaņas pirmais posms bija Es iešu un izstāstīšu savu stāstu!, bet kampaņas otrais posms Es iešu pārbaudīties! ir mudinājums doties uz pārbaudi, ņemot līdzi vēl kādu sievieti – mammu, māsu, kaimiņieni, skolotāju. Kampaņas trešais posms Es iešu gājienā! aicinās piedalīties gājienā maijā. Laikā no 16. aprīļa līdz 26. maijam iespēja pārbaudīties būs arī pie tirdzniecības parka Alfa (sīkāka informācija www.esiesu.lv).

Latvijā

Zemgales rajona tiesa Tukumā šodien plkst.10.30 sāks skatīt civillietu, kurā bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars vērsies tiesā pret informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SOAAR" vadītāju Renāru Kadžuli par apmelošanu, skaidro tiesa.

Svarīgākais