Mūrniece gandarīta par ātro rīcību "legālo narkotiku" izplatīšanas ierobežošanā

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) ir gandarīta, ka ātri ir panākts risinājums, lai ierobežotu tā dēvēto legālo narkotiku izplatību.

Pirms nedēļas Mūrniece aicināja Veselības ministriju (VM) papildināt aizliegto vielu sarakstu ar tādām vielām, kas ir šobrīd Latvijā izplatītāko augu maisījumu sastāvā. Veselības ministrija operatīvi ir atsaukusies uz šo aicinājumu un iesniegusi papildinājumus Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka Latvijā kontrolējamo narkotisko, psihotropu vielu un prekursoru sarakstu, kā arī grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā. Šodien šos grozījumus valdība arī apstiprinājusi.

Veselības ministrija rosināja papildināt kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu ar jauniem sintētiskajiem kanabioīdiem un augiem, kuriem piemīt psihoaktīvas īpašības – Nymphaea caerulea un Leonotis leonorus. Veiktās izmaiņas bija nepieciešamas, jo pēdējā laikā arvien populārāki kā apreibināšanas līdzekļi jauniešu vidū kļūst dažādi augu maisījumi, kas tiek piedāvāti arkā vīraki un sausās augu smaržas.

Savukārt grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā ļaus atbildīgajām institūcijām ātri reaģēt un aizliegt tirdzniecību ar precēm, par kurām radušās aizdomas, ka tās ir bīstamas iedzīvotāju veselībai. Tā kā pasaulē ik gadu tiek sintezēti arvien jauni atkarību izraisoši ķīmiskie savienojumi, atrasti jauni dabīgo narkotisko vielu avoti, kā arī modificētas jau zināmās psihotropās vielas, bija nepieciešams radīt mehānismu, kas pie pirmajām aizdomām par šādu vielu tirdzniecību, ļautu tās aizliegt, pamatojoties uz ārstniecības iestādes ziņojumu par cilvēka veselībai nodarīto kaitējumu, lietojot preci, vai arī Veselības ekonomikas centra sniegto informācija par potenciāli kaitīgu vielu klātbūtni precēs.

Šāgada maijā Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru saraksts jau tika papildināts iekļaujot tajos jaunas vielas un augus (tajā skaitā, mitragyna speciosa (kratom), BZP, salvia divinorum).

Tomēr iekšlietu ministre ir neizpratnē, kāpēc VM pusgadu nevarēja veikt šos papildinājumus un tikai pēc viņas un Saeimas komisijas aicinājuma izdarīja to nepilnas nedēļas laikā. "No šodienas, kad šo augu maisījumā esošās vielas ir iekļautas aizliegto vielu sarakstā, policisti var sākt aktīvi strādāt, lai apturētu to izplatību," sacīja Mūrniece. IeM no savas puses nekavējoties ir uzsākusi darbu pie grozījumu sagatavošanas, kas noteiktu vielu daudzumu, atbilstoši kam tiesas varēs noteikt šo vielu glabātāju un izplatītāju atbildības pakāpi. Mūrniece aicina Saeimu pēc iespējas ātrāk apstiprināt VM ierosinātos grozījumus "Preču un pakalpojumu drošuma likumā", kas, pamatojoties uz ārstniecības iestādes sniegto ziņojumu par cilvēka veselībai nodarīto kaitējumu, lietojot konkrēto preci, vai arī Veselības ekonomikas centra sniegto informāciju par potenciāli kaitīgu vielu klātbūtni precēs, ļaus operatīvi izņemt šīs vielas no aprites.

Tāpat VM ir apsolījusi stiprināt tās rīcībā jau esošās "agrās brīdinājuma sistēmas" mehānisma izmantošanu, kas ļauj operatīvi saņemt informāciju par Eiropas Savienībā (ES) konstatētajām jaunajām apreibinošajām un psihotropajām vielām.

Pamatojoties uz informāciju no ES valstīm par šīm jaunajām vielām un ziņām no ārstniecības iestādēm, VM uzsāks procedūru, lai šīs vielas pakļautu kontrolei. Paralēli tam, ja tiks pieņemti grozījumi Preču un pakalpojuma drošuma likumā, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), balstoties uz "agrās brīdinājuma sistēmas" un ārstniecības iestāžu sniegtajām ziņām, varēs izņemt no aprites jebkuru jauno narkotisko vielu. Savukārt muita uz PTAC lēmuma pamata varēs šīs vielas neielaist valstī.

Latvijā

Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes” ir veicis apkopojumu par saņemtajiem zvaniem kopš 2021. gada un secinājuši, ka 33% no ienākošajiem zvaniem ir saistīti ar vientulību. Dati liecina, ka visbiežāk ar vientulību saskaras cilvēki, kas cieš no fiziskām un psihiskām saslimšanām, kā arī sievietes, kas saskaras ar finansiālām grūtībām.

Svarīgākais