VID iesniegtas 5756 mantiskā stāvokļa deklarācijas

Līdz piektdienai, 23.martam, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) bija iesniegtas 5756 mantiskā stāvokļa deklarācijas, no kurām 1639 deklarācijas iesniegtas pagājušajā nedēļā, informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Vislielākā interese iedzīvotājiem ir par aizdevumu un aizņēmumu darījumu deklarēšanu, skaidras naudas uzkrājumu deklarēšanu.

Ņemot vērā iedzīvotāju uzdotos neskaidros jautājumus par aizdevumu un aizņēmumu norādīšanu mantiskā stāvokļa deklarācijā, VID atgādina, ka fiziskām personām ir pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, ja persona ir izsniegusi aizdevumus vai tai ir citi prasījumi, kuru kopējās summas neatgūtā daļa 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00 pārsniedza 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam valūtas kursam.

Piemēram, ja fiziskai personai uz 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00 ir prasījums par dividenžu izmaksu 9 900,00 latu apmērā pret SIA „BBC” un ir izsniegts aizdevums 200,00 latu apmērā Jānim Bērziņam, tad personai vispirms ir jānosaka, vai tās prasījumu kopējā summa pārsniedz 10 000 latu,tas ir,jānosaka kopējā prasījumu summa:9900,00 LVL + 200,00 LVL = 10 100,00 LVL.

Tā kā prasījumu kopējā summa pārsniedz 10 000 latu, personai ir pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, aizpildot tās 12.sadaļu „Latvijā vai ārvalstīs izsniegti aizdevumi un citi prasījumi”.

Aizpildot mantiskā stāvokļa deklarāciju, prasījumu kopējā summa jānorāda latos.

Piemērā minētajā gadījumā mantiskā stāvokļa deklarācijā būs jāuzrāda kopējā prasījumu summa 10 100,00 lati.

Identificējošā informācija ir jānorāda tikai par tiem kopējā prasījumu summā ietvertajiem prasījumiem, kuru apmērs pret vienu personu pārsniedz 1000 latus. Par šīm parādsaistībām būs jāuzrāda saistību summa attiecīgajā valūtā un aizdevēju identificējoša informācija.

Par parādsaistībām un personu, ja parādsaistības apmērs konkrētai personai nepārsniedz 1000 latus, mantiskā stāvokļa deklarācijā informāciju var nenorādīt.

Piemērā minētajā gadījumā mantiskā stāvokļa deklarācijā atšifrējošā informācija būs jāuzrāda tikai par sabiedrību, pret kuru ir prasījums par dividenžu izmaksu, t.i., SIA „BBC”, reģ.Nr.400XXXXX, juridiskā adrese: Rīga, Maskavas iela YY, 9900 lati.

VID atgādina, ka mantiskā stāvokļa deklarāciju līdz 2012.gada 1.jūnijam iespējams iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu ikvienam VID klientu apkalpošanas centram, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu nosūtīt uz e-pasta adresi VID.sakumdeklaracija@vid.gov.lv vai iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Informācija par Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma piemērošanu un par mantiskā stāvokļa deklarācijas aizpildīšanu pieejama VID mājaslapas kreisajā pusē sadaļā „Fizisko personu mantiskais stāvoklis”. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz VID Informatīvo tālruni 1898, konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā, apmeklēt VID bezmaksas seminārus visā Latvijā vai uzdot jautājumus VID mājaslapā sadaļā „Kontakti / Uzdot jautājumu VID, atsauksmes”.

Vērtējot iedzīvotāju kopējo aktivitāti un interesi par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, VID to novērtē kā mērenu.

Pagājušās nedēļas laikā, no 19.marta līdz 23.martam, iedzīvotājiem sniegtas 1158 konsultācijas par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, elektroniski nosūtītas atbildes uz 70 iedzīvotāju jautājumiem, kas saistīti ar mantiskā stāvokļa deklarēšanu, kā arī sniegtas atbildes uz 468 iedzīvotāju jautājumiem, kas saņemti, zvanot uz VID informatīvo tālruni.

VID turpmāk seminārus par mantiskā stāvokļa deklarēšanu rīkos iedzīvotājiem arī pēc plkst.17.

Svarīgākais