Rodas šaubas, vai turpinās Meroni pratināšanu

© F64 Photo Agency

Šveices advokāta Rudolfa Meroni pratināšana t.s. Lemberga prāvā tikusi vēlreiz pārtraukta un uz tiesu aicināti citi liecinieki.

Tomēr, atsaucoties uz Rīgas apgabaltiesas preses sekretāru, ziņu aģentūra LETA informē, ka tiesa «aiz slēgtām durvīm pabeigusi liecinieka statusā pratināt Šveices advokātu R. Meroni».

Ja taisnība aģentūrai LETA, tad šajā dažādiem rekordiem tik bagātajā procesā varēs fiksēt jaunu juridisku sasniegumu, kad tiesa ne tikai ierobežo aizstāvības puses tiesības uzdot jautājumus lieciniekiem, bet vispār nepieļauj, ka kāds no apsūdzētajiem vai viņu aizstāvjiem varētu uzdot kaut jel vienu jautājumu liecinošajai personai.

Kā jau Neatkarīgā rakstīja, t.s. Lemberga prāvā izveidojusies pagara aizpratināto rinda. Nav pabeigts pratināt trīs cietušos, bet ceturtā – miljonāra Aināra Gulbja – pratināšana vispār nav sākta. Aizpratināti ir arī vairāki liecinieki. Divu liecinieku – miljonāru Oļega Stepanova un Olafa Berķa – pratināšanu tiesa strikti ierobežoja, nosakot, ka aizstāvības puse šiem lieciniekiem drīkst uzdot jautājumus tikai tikpat ilgi, cik to tiesas sēdēs darījuši prokurori. Tiesa pilnībā ignorēja argumentu, ka prokurori taču varēja lieciniekiem uzdot jautājumus, kādus vien gribēja, turpat desmit gadu garumā. Turpretī aizstāvības pusei vienīgā iespēja kaut ko jautāt lieciniekam ir tiesas zālē – ja šī iespēja tiek liegta, tad nav iespējama līdztiesība krimnālprocesā un nav iespējams īstenot Satversmē garantētās tiesības uz aizstāvību. Neatkarīgajai pagaidām vēl nav izdevies sastapt nevienu juristu (advokātu, bijušo prokuroru, bijušo tiesnesi), kurš uzskatītu, ka liecinieka pratināšanas ierobežošanai būtu kāds likumīgs pamats.

Tikai četru liecinieku pratināšana šajā procesā ir pabeigta. Apsūdzības puse pavisam ir pieteikusi gandrīz 80 liecinieku. Procesa gaita rada iespaidu, ka aizstāvības pusei neļaus pieteikt savus lieciniekus, jo tiesa ne tikai ierobežo tiesības uzdot jautājumus liecinošajām personām, bet arī regulāri atsakās krimināllietas materiāliem pievienot aizstāvības puses sarūpētos pierādījumus – pārsvarā dažādus apsūdzību graujošus dokumentus.

Aptaujājot procesa dalībniekus, Neatkarīgā noskaidroja, ka aizstāvības pusei līdz šim nav bijis iespējas R. Meroni uzdot nevienu jautājumu. Viņiem radies iespaids, ka pat prokuroriem vēl nav izsīcis R. Meroni uzdodamo jautājumu klāsts. Šveicietis līdz šim pratināts tikai deviņas dienas, un tas šajā procesā nav nekas sevišķs. Piemēram, A. Lemberga advokātu Gintu Laiviņu-Laivenieku prokurori pratināja pusgadu. Kad jautājumus G. Laiviņam-Laiveniekam sāka uzdot aizstāvji, prokurori un tiesas sastāva vadītājs tiesnesis Boriss Geimans darīja visu, lai apgrūtinātu liecinieka pratināšanu. Advokāti pat «norāvās» procesuālās sankcijas gan par jautājumu uzdošanu, gan par to neuzdošanu.

Tiesnesis B. Geimans it kā esot teicis, ka R. Meroni pratināšana tikšot turpināta 2. aprīlī. Tomēr, ņemot vērā līdzšinējo procesa gaitu, ārpus tiesas zāles pieņemtos lēmumus un to, ka tiesa regulāri ignorē pašas pasludinātos lēmumus (piemēram, par pierādījumu pārbaudi pa epizodēm), neviens nebrīnīsies, ja aģentūrai LETA izrādīsies taisnība un R. Meroni uz tiesas sēdēm vairs nenāks.

Tiesa B. Geimana vadībā pēc prokuroru ieteikuma šveicietim ir izrādījusi īpašu labvēlību jau arī iepriekš. Tiklīdz R. Meroni sajūt kādu apdraudējumu Ventspils lielo uzņēmumu vadībā, tā viņš sūdzas prokuroriem, kuri vēršas tiesā ar attiecīgiem lūgumiem. Tiesas sastāvs B. Geimana vadībā šos lūgumus parasti apmierina. Tiesas zālē R. Meroni ierodas caur tiesnešu apspriežu istabu. Tiesas zālē viņu apsargā Valsts policijas nozīmēts miesassargs, bet ārpus zāles situāciju novēro vēl trīs miesassargi. Ģenerālprokurors pagaidām nenoskaidrotā, bet citā kriminālprocesā R. Meroni noteicis speciālo procesuālo aizsardzību.

Ignorējot Kriminālprocesa likuma 495. pantu Liecinieka izraidīšana no tiesas sēžu zāles, tiesa atļauj R. Meroni atrasties zālē, kad tiek apspriesti kādi citi jautājumi.

Šā gada sākumā prokurori stingri pieprasīja un tiesa viņiem piekrita, ka jāievēro liecinieka pratināšanas nepārtrauktība. Pagājuši tikai daži mēneši, un gan prokurori, gan tiesa šo principu ir aizmirsuši.

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais