Bojārs: Pašvaldībai jābūt lielākām tiesībām vērsties pret graustu īpašniekiem, līdz pat nacionalizāc

Pašvaldībai ir jāparedz lielākas tiesības un lielāka rīcības brīvība, vēršoties pret graustu īpašniekiem, līdz pat īpašumu nacionalizācijai, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja nekustamo īpašumu projektu attīstītāja SIA "New Europe" valdes priekšsēdētājs un bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs.

"Problēma ir likumdošanā, jo esošā likumdošana neļauj graustu problēmu efektīvi risināt. Soda naudas par nesakārtotu īpašumu ir neadekvāti zemas, šos administratīvos protokolus var tiesas ceļā apstrīdēt, tiesvedība var ilgt gadiem un pat gadu desmitiem," sacīja Bojārs.

Viņš skaidroja, ka nacionalizācija tiek piemērota daudzās attīstītajās kapitālistiskajās valstīs, turklāt ne tikai pret īpašumu saimniekiem, bet arī pret nopietnākām struktūrām, piemēram, bankām.

"Domāju, ka īpašumus, kuri gadiem ilgi netiek sakārtoti, kuri apdraud citu cilvēku dzīvības un bojā vidi, pašvaldībām būtu jābūt tiesībām nacionalizēt. No otras puses, jāsaprot, ka patlaban daudzu ēku īpašniekiem sakārtot savus īpašumus nav nemaz tik viegli, jo kredītresursi nav pieejami, īpašumu tirgus ir sarežģīts. Lai arī tiek runāts par dažādiem UNESCO vēsturiskā centra atbalsta līdzekļiem, nav tādu piemēru, ka pašvaldību būtu piedalījusies kādu ēku sakārtošanā. Iespējams, ka būtu jārunā par īpašuma nodokļa atlaidi vai citiem atbalsta mehānismiem tiem īpašniekiem, kuri saved savas ēkas kārtībā," sacīja Bojārs.

Jautāts, vai ideja piemērot graustiem paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli 3% apmērā varētu sekmēt graustu sakārtošanu, Bojārs sacīja, ka patlaban īpašnieki balansē uz robežas - savest īpašumu kārtībā vai atteikties no īpašuma.

"Vairāk graustu sakārtošanu sekmētu kredītresursu pieejamības nodrošināšana, iespējams, tos īpašniekus, kuri sakārto savus īpašumus, uz kādu laiku varētu atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa nomaksas," piebilda Bojārs.

SIA "New Europe" pārvalda Lielbritānijā reģistrētā uzņēmuma "New Europe Real Estate" aktīvus Latvijā un citās Baltijas valstīs un virza projektu attīstību.

"New Europe" pārvaldīšanā nodotās zemes kopējā platība patlaban ir ap 40 hektāru. Fonda pārvaldāmo aktīvu tirgus vērtība, neņemot vērā piesaistīto parāda finansējuma apjomu, pārsniedz 100 miljonus eiro (70 miljonus latu). Šajās teritorijās tiek plānota tādu vērienīgu projektu realizācija kā "Ezerparks", "Divupe" un projekts Jelgavas ielā, Rīgā. Patlaban visi minētie projekti atrodas dažādās realizācijas stadijās.

Visvērienīgākais projekts gan "New Europe", gan arī Latvijas tirgū ir jauna daudzfunkcionālā mikrorajona "Ezerparks" būvniecība Rīgā, kurā atradīsies arī jaunais VID komplekss.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.