Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

VUGD viltus meteorīts radījis zaudējumus 2600 latu apmērā; policijai - 754 latu

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) viltus izsaukums uz it kā nokritušo meteorītu Mazsalacas novadā radījis 2600 latu zaudējumus, bet Valsts policijai - 754 latu.

Kā aģentūru LETA informēja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere, 2600 latu zaudējumos ir ietverta dienesta automašīnu izmantošana masu pasākumos, virsstundu apmaksa VUGD četriem darbiniekiem, kā arī 150 latu bojātās autocisternas remontam.

LETA jau ziņoja, ka Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem viltus meteorīta operācija izmaksājusi vairākus desmitus latu un šī naudas summa veidojusies, Zemessardzes 31.aizsardzības no masu iznīcināšanas ieročiem bataljonam ar transporta līdzekli nobraucot aptuveni 300 kilometru līdz notikuma vietai.

VUGD dažas dienas pēc minētā notikuma vērsās ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret "Tele 2" par dienesta ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar nepamatotu izsaukumu uz "meteorīta" nokrišanas vietu.

Kā aģentūrai LETA šodien sacīja Vidzemes reģiona Policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Ilze Ungure, patlaban šis VUGD iesniegums tiek izvērtēts Valmieras policijas iecirknī. Lai pieņemtu lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu vai atteikšanos darīt, ir rūpīgi jāizvērtē visi materiāli, jāapkopo personu sniegtie paskaidrojumi, skaidroja Ungure.

LETA jau ziņoja, ka glābšanas dienests uzskata, ka šī pasākuma rīkotāji jāsauc pie kriminālatbildības, piemēram, par huligānismu, līdzīgi kā tas ir gadījumos, kad kādas personas paziņo par viltus ievietotu spridzekli kādā sabiedriskā ēkā. Arī šādos gadījumus uz notikuma vietu tiek izsaukti dažādi atbildīgie dienesti, un radītie zaudējumi ir pietiekami nopietni.

Vetere atzīmēja, ka vislielākā zaudējumu pozīcija ir par trīs autocisternu izmantošanu. Ja notiek kāds pasākums, ko rīko kāda komercsabiedrība un kurā nepieciešams dežūrēt arī ugunsdzēsēju automašīnai, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem tas ir maksas pakalpojums un viena stunda vienas automašīnas dežūrai maksā 104 latus. Šajā "meteorīta šovā" deviņas stundas dežūrēja trīs autocisternas.

Kā iepriekš aģentūrai LETA sacīja Mūrniece, par viltus meteorīta novietošanu un spridzināšanu no vainīgajiem tiks piedzīti visi radītie zaudējumi līdz pēdējam santīmam. Viņa notikušo vērtē kā "cinisku ņirgāšanos" kā par cilvēkiem, tā par valsti kopumā.

Mūrniece aģentūrai LETA norādīja, ka iespējamā meteorīta nokrišanas vietā tika iesaistīti daudzi speciālisti - armija, policija, ugunsdzēsēji, zinātnieki. Šiem cilvēkiem tika arī samaksāts par virsstundu darbu, atzīmēja ministre.

Ja notikušais ir reklāma, tad "par to nevar teikt, ka tā ir neētiska, tā ir ņirgāšanās un nožēlojama rīcība", sacīja Mūrniece.