Izvēlas Lielās Talkas himnu

Šodien Lielās Talkas organizatoru un atbalstītāju tikšanās laikā ar jauniecelto Lielās Talkas patronu - Valsts prezidentu Andri Bērziņu,tika atklāta 2012. gada talkas vietu reģistrācija un izvēlēta Lielās Talkas himna - "Tumša nakte, zaļa zāle",informēja talkas mediju koordinatore Dace Jaunupe-Bargā.

Līdz Lielajai Talkai, kas notiks 21.aprīlī, atlikušas 28 dienas.Šodien atklāta arī talkošanas vietu reģistrācija, un turpmākās nedēļas iedzīvotāji Lielās Talkas mājas lapā (www.talkas.lv) tiek aicināti atzīmēt savas talkošanas vietas, lai talkas dienā tajās organizētu apkārtnes sakopšanu.

Pēdējās nedēļās Talkas mājas lapā iedzīvotājiem bija iespēja nobalsot par savu talkas himnu. Trīs dziesmas, kas bija saņēmušas lielāko balsu skaitu, šodien piedalījās lielajā finālā. Par Lielās Talkas oficiālo himnu pasākuma dalībnieki izvēlējās dziesmu "Tumša nakte, zaļa zāle", kas turpmāk būs talcinieku darba dziesma un iedvesmas avots.

Par dziesmu "Tumša nakte, zaļa zāle" tika saņemtas 443 balsis, 364 balsis tika saņemtas par dziesmu "Kas kaitēja nedzīvoti", bet 245 balsis nodotas par dziesmu "Kurzemēi daiļas meitas".

Svinīgajā uzrunā Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme uzsvēra, ka pēdējo piecu gadu laikā, kopš norisinās Lielā Talka, Latvija kļuvusi par otro tīrāko valsti, atpaliekot vien no Šveices.

"Svarīgi, lai pēc gadiem Latvija būtu ne tikai zaļa, bet lai valstī būtu arī iedzīvotāji, tā pievienojoties Lielās Talkas mērķim.Latvijas lauki ir kļuvuši sakoptāki, tomēr pilsētās vēl ir daudz darāmā un šobrīd lielāka uzmanība būtu jāpievērš pilsētu un to centru sakopšanai. Jātalko kopā, lai apmainītos ar domām un idejām par to, kādu vēlamies redzēt tīro un zaļo Latviju", uzsvēra Valsts prezidents un Lielās Talkas patrons Andris Bērziņš.

"Līdz 2018. gadam mūsu visu kopīgs mērķis ir padarīt Latviju par tīrāko un zaļāko valsti pasaulē, un pasniegt to kā dāvanu Latvijai 100 gadu dzimšanas dienā", sacīja Vita Jaunzeme.

Rīgas Brīvostas valdes loceklis Ēriks Škapars norādīja, ka Talka lielā mērā ir izglītojošs pasākums: "Aicinu visus talkotājus ne tikai tās laikā, bet arī ikdienā mudināt līdzcilvēkus saudzēt vidi, kurā dzīvojam. Tad jau nākamgad mēs varētu vairāk laika veltīt apkārtnes labiekārtošanai un attīstībai, nevis atkal vākt atkritumus. Attiecībās ar dabu mums jābūt prasīgiem kā pret līdzcilvēkiem, tā arī pašiem pret sevi! Ņemsim līdzi bērnus, lai viņi jau kopš mazotnes iepazīst darba tikumu, izzina dabā notiekošos pavasara procesus un iestājas par tīru un sakoptu vidi. Tā pirmām kārtām būs nepieciešama viņiem pašiem - pilnvērtīgai dzīvei, veselībai un pēcnācēju radīšanai!"

Jau ziņots, ka Lielā talka šoreiz visvairāk uzmanību veltīs ūdenim un rūpēm par tā tīrību.

Lielā talka Latvijā notiks jau piekto gadu pēc kārtas. Lielās talkas tradīcija sākās ar vērienīgu talku 2008.gada 13.septembrī - Latvijas 90.dzimšanas dienas pasākumu laikā.

Katru gadu talka piesaista arvien vairāk cilvēku. 2011.gadā Lielajā talkā piedalījies rekordliels dalībnieku skaits - 190 000 talcinieku. 2010.gadā Lielās talkas darbos iesaistījās 150 000 līdz 160 000 dalībnieku, kas bija par aptuveni 50 000 dalībnieku vairāk nekā 2009.gadā.

Arī šogad talkot aicina Lielās Talkas uzticīgie atbalstītāji Rīgas Brīvostas pārvalde, SIA "Skonto Būve" un AS "Latvijas valsts meži".

Talku atbalsta arī LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, RIMI, DHL Latvija, LASUA, L&T, Latvijas basketbolu savienība, TV3, Velokurjers, Linearis, E-paraksts, KSIL, Latvijas radio 2, JCDecaux, draugiem.lv, Latvijas Avīze, Leta, Pēdas LV, Latvijas pašvaldību savienība, Latvijas valsts prezidenta kanceleja, Kur tu esi, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Latvijas ainavu arhitektūras biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde, Jauno arhitektu kustība, Rīgas tehniskā universitāte.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais