Āboltiņa: par referendumiem vēlētāji turpmāk maksās paši

Vēlētāji arī pēc izmaiņām likumdošanā varēs rosināt referendumus, vienīgi turpmāk viņiem par tiem būs jāmaksā pašiem, teic Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, noraidot kritiku, ka valdošā koalīcija cenšas mazināt iespējas rīkot referendumus.

«Grozījumi neuzliks ierobežojumus. Iniciēt likumus tāpat kā iepriekš varēs viena desmitā daļa vēlētāju, kā tas ir rakstīts konstitūcijā un kas nebūs jāmaina,» intervijā laikrakstam Telegraf norāda Āboltiņa.

«Mūsu uzaicinātie eksperti izpētīja jautājumu un secināja, ka Latvija šajā jautājumā ir unikāla valsts – mums ir divpakāpju procedūra referendumu sākšanai. Par pirmajiem 10 000 parakstu maksā tie, kuri izteica iniciatīvu, savukārt vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanu finansē no valsts budžeta. Pat tik bagāta valsts kā Šveice to nevar atļauties. Referendumus joprojām varēs iniciēt privātpersonas vai partijas, tikai nāksies pašiem apmaksāt parakstu vākšanu, norādot finansējuma avotu,» tā politiķe.

Vaicāta, vai šāda izmaksu uzkraušana uz tautas nobalsošanu iniciatoru pleciem nepadarīs referendumu norisi faktiski neiespējamu, Āboltiņa atbildējusi ar retorisku jautājumu: «Ja jautājums kādam vēlētājam šķiet tik svarīgs, kāpēc šis cilvēks pats nevar samaksāt tos divus latus?».