Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Policija zvanus šķiros pēc prioritātes

Kaimiņi nakts laikā skaļi uzvedas, uz ceļa notikusi avārija, kas netraucē citiem, – uz šādiem un līdzīgiem izsaukumiem policija turpmāk varēs ierasties divu stundu laikā lielpilsētās vai četru stundu laikā novados.

Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis norāda, ka policijas darbu tas īpaši nemainīs un šis ir juridiski sakārtots jautājums. Ar jauno kārtību skaidri noteiktas izsaukumu prioritātes, kā arī paredzēta iespēja policistam no vienas notikuma vietas doties uz citu, ja otrs notikums ir daudz nopietnāks.

Trīs grupās

«Turpmāk visus izsaukumus un informāciju, ko saņems policija, iedalīs trijās kategorijās – A, B un C. Katrai no tām ir atšķirīgi reaģēšanas ātrumi, atkarībā no tā, cik liels apdraudējums ir sabiedrībai,» uzskata I. Ķuzis.

Ārkārtēji gadījumi jeb A kategorijas notikumi būs tādi, uz kuriem policisti notikuma vietā pilsētās ieradīsies 15 minūšu laikā vai 25 minūtēs novados pēc tam, kad būs saņemta informācija iecirknī. Par ārkārtējiem gadījumiem uzskata ceļu satiksmes negadījumu vai notikumu uz dzelzceļa, arī tādus, kuru dēļ ir bloķēta satiksme, izsaukumu uz satiksmes negadījumu, kurā bojā gājusi persona, kā arī aizturēto personu bēgšanu. Statistika liecina, ka aptuveni seši procenti no izsaukumiem ir A kategorijas.

Mazāk svarīgi

Apmēram 45 procenti no izsaukumiem ir B kategorijas – tie ir notikumi, kas jau notikuši un kuros bijusi apdraudēta personas vai sabiedrības drošība, personas veselība, dzīvība vai nodarīts kaitējums veselībai vai īpašumam, un kurā policijas tūlītēja rīcība nevar novērst apdraudējumu vai kaitējumu, vai aizturēt likumpārkāpēju, bet kur var zust pēdas vai pierādījumi. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad saņemts ziņojums par satiksmes negadījumu, kurā cietusi persona vai kura dēļ ir traucēta satiksme, kā arī saņemts ziņojums par cilvēka līķa vai cilvēka ķermeņa daļu atrašanu. Uz šiem izsaukumiem policija pilsētās reaģēs 25 minūšu laikā, novados – 40 minūtēs.

Gandrīz puse jeb 4 procenti izsaukumu kvalificējas C kategorijai. Divu stundu laikā pilsētā vai četru stundu laikā novados tiesībsargiem būs jāreaģē, ja operatīvās vadības struktūrvienībā saņemta informācija par notikumu, kas neapdraud personas vai sabiedrības drošību, dzīvību un nerada kaitējumu veselībai vai īpašumam, bet kura pārtraukšanai vai novēršanai ir nepieciešama policijas klātbūtne. Šajā kategorijā ietilpst arī gadījumi, ja būs saņemta informācija par notikumu, kura pārtraukšanai vai novēršanai policijas ierašanās laiks notikuma vietā nav būtisks, kā arī par satiksmes negadījumu, kurā nav cietušas personas un nav traucēta satiksme.

Varēs pamest notikuma vietu

Līdz ar jaunās kārtības stāšanos spēkā policisti, lai nodrošinātu operatīvu ierašanos notikuma vietā, kas atbilstoši iesaistīto personu vai sabiedrības drošības apdraudējuma pakāpei ir svarīgāka, būs tiesīgi atstāt mazākas prioritātes notikuma vietu, kurā nav nepieciešams veikt neatliekamas procesuālās darbības.

VP vadītājs neslēpj – policijas spēki nav tik lieli, lai tā būtu vienlaikus visās vietās, tādēļ pa kategorijām noteikti prioritārie notikumi, uz kuriem jāreaģē vispirms, bet uz mazliet mazsvarīgākiem policists varēs ierasties krietni vēlāk.

Līdz šim policija jau ir ieviesusi pilotprojektu, kura laikā reģistrēja iedzīvotāju zvanus, iesniegumus, lai pēc tam izrēķinātu, cik ilgā laikā uz tiem reaģēts, bet nebija neviena normatīvā dokumenta, uz kā pamata varētu norādīt uz policista iespējamo pārkāpumu. Līdz ar jauno noteikumu pieņemšanu būs atrisināts vēl viens jautājums – par policistu nepamatotu kavēšanos uz kādu izsaukumu varēs disciplināri sodīt.