Ne visas pašvaldības tiks pie valsts naudas pabalstiem

Pašvaldībām garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa nodrošināšanai un mājokļa pabalsta izmaksai paredzēto valsts naudu izmaksās no šāgada līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Šogad tie ir divi miljoni latu.

Valdība gatavojas izskatīt Labklājības ministrijas izstrādātos valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas nosacījumus pašvaldībām GMI pabalsta un dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai, kā arī līdzekļu piešķiršanas kārtību. Šajos nosacījumos svarīgākais ir punkts, ka valsts naudu GMI pabalsta un dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai ir tiesīga saņemt pašvaldība, ja sociālajai palīdzībai un sociālajiem pakalpojumiem ieplānoti vismaz pieci procenti no ieņēmumiem un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā veiktajām iemaksām vai saņemtās dotācijas. Un otrs kritērijs – pabalstam GMI līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalstam pārskata mēnesī izlietoti vismaz 60 procenti no kopējiem izdevumiem sociālajiem pabalstiem. Pret šādiem nosacījumiem iestājusies Latvijas Pašvaldību savienība, jo visām pašvaldībām jābūt vienādām tiesībām saņemt šo valsts atbalstu.

Plānots, ka GMI pabalsta izmaksu nodrošināšanai piešķirs 50 procentu apmērā no mēnesī pašvaldībā izlietotajiem līdzekļiem GMI līmeņa pabalsta izmaksu nodrošināšanai iedzīvotājiem, bet dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai piešķirs 20 procentu apmērā no mēnesī pašvaldībā izlietotajiem līdzekļiem dzīvokļa pabalstam. Valsts varēs arī atteikt budžeta līdzekļu piešķiršanu pašvaldībai, ja pašvaldība pieprasījumu nebūs iesniegusi noteiktajā termiņā, ja tiks konstatēti pārkāpumi pabalstu aprēķināšanā vai piešķiršanā. Tāpat naudu varēs nepiešķirt, ja pašvaldība nepatiesi norādīs informāciju par budžeta izpildi.

2008. gadā pašvaldību sociālās palīdzības pabalstus saņēma 320 950 cilvēki jeb 14,1 procents no kopējā valsts iedzīvotāju skaita, tieši GMI pabalstus saņēma 27 400 cilvēki. Savukārt dzīvokļa pabalstu saņēma ne tikai trūcīgie, bet arī cilvēki ar augstāku ienākumu līmeni – kopumā 108 700 cilvēki. Šā gada pirmajā pusgadā GMI pabalstam pašvaldības izlietoja 2 656 586 latus, bet dzīvokļa pabalstam – 6 830 501 latu.

Šogad papildus nepieciešamos valsts budžeta līdzekļus pašvaldībām – 1,09 miljonus latu GMI pabalstam un 716 000 latu dzīvokļa pabalstam – paredzēts nodrošināt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. LM prognozē, ka nākamgad pašvaldības GMI pabalstam izlietos 9,4 miljonus latu un pusi – 4,7 miljonus – vajadzēs no valsts budžeta. Savukārt mājokļa pabalstam pašvaldības nākamgad tērēs vismaz 14 miljonus latu, bet no valsts var sagaidīt 2,7 miljonus latu.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais