Mediju apvienotāji politiskās nokrāsās

Triju mēnešu laikā brīvprātīgo grupa, kas darbojas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izveidotajā veidojumā Par sabiedrisko mediju attīstības jautājumiem, apņēmusies izdarīt to, ko nav bijis iespējams īstenot vairāku gadu garumā.

Šis veidojums nodarbosies ar Eiropas valstu pieredzes izpētīšanu un sabiedrisko mediju – Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) – resursu optimizēšanu.

Darba grupā iekļauta virkne personu, kas ir tieši vai netieši saistītas ar kādu politisku interešu pārstāvniecību, piemēram, no Pilsoniskās savienības tajā iekļauta mediju eksperte Aija Cālīte-Dulevska. "Nav saprotams, ko dara Arvils Ašeradens, kurš jau Dienu gandrīz noveda līdz bankrotam, tagad mācīs, kā krīzes laikā optimizēt sabiedriskos medijus," neizpratnē par viņa iesaistīšanu ir Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece. Viņa norāda, ka padome jau gadiem ilgi ir diskutējusi, konsultējušies ar starptautiskiem ekspertiem par elektronisko mediju likuma izstrādi, tāpēc nav saprotams, ko darīs šī darba grupa. Turklāt neskaidrs ir tās juridiskais statuss.

Tās vadītāja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL) norāda, ka šī darba grupa ir neatkarīga, jo "principā tā nav ne komisija, ne apakškomisija. Tā var dot starpziņojumus elektronisko mediju likuma pieņemšanas laikā, kurā visi darbojas absolūti brīvprātīgi. Šai grupai likumdošanas iniciatīva nevar būt, taču tā var iesniegt attiecīgajai komisijai, kura var rosināt grozījumus likumdošanā".

NRTP pārstāve D. Buceniece pauž bažas, ka daļai no it kā pieaicinātajiem ekspertiem vispār nav nekādas pieredzes sabiedriskajos medijos, tādā veidā to iesaiste ir tikai un vienīgi politisku interešu vadīta.

"Skaidrs ir tas, ka tie, kas vispār nav saistīti ar sabiedriskiem medijiem, grib tajos pārņemt varu. Pēc gada ir vēlēšanas, tāpēc tagad visi tik aktīvi sarosījušies, jo līdz šim līdzīgās NRTP darba grupās eksperti ir bijuši pasīvi. Visi pēkšņi ir ļoti ieinteresēti un motivēti iesaistīties," norāda D. Buceniece.

Komunicēšanu ar sabiedrību uzņēmies Sorosa fonda finansētais sabiedriskās politikas centra Providus interneta portāls politika.lv. "Kad lūdzām, lai NRTP uzņemas komunicēšanu, tā atbildēja, ka tai nav kapacitātes, taču mediju eksperts, politika.lv redaktors Dmitrijs Petrenko, kurš ir šīs darba grupas pārstāvis, atsaucās aicinājumam," taisnojas I. Circene.

NRTP uzskata, ka agrāk par 2012. gadu, kad tiek prognozēta atgūšanās no krīzes, nevarētu notikt sabiedrisko mediju apvienošana, tāpēc par to NRTP izveidotā alternatīvā darba grupa, kurā ir arī LR un LTV vadītāji, spriež par nākotnes modeli.

Svarīgākais