Šonakt Salas novadā dedzis angārs ar kūdru

Aizvadītajās brīvdienās laika Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 74 izsaukumus. Kopumā dzēsti 53 ugunsgrēki, no tiem 18 kūlas ugunsgrēki, veikti 13 glābšanas darbi, bija arī septiņi maldinoši izsaukumi.

Šonakt, plkst. 04:12, VUGD saņēma informāciju, ka Salas novada Salas pagastā deg angārs. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka kūdras ieguves uzņēmumā deg angārs, kurā atrodas nefasēta kūdra un konveijeru līnijas. Ugunsgrēku izdevās lokalizēt plkst. 05:35, bet vēl arvien turpinās konstrukciju jaukšanas un dzēšanas darbi, lai ugunsgrēku pilnībā likvidētu. Šobrīd ar uzņēmuma traktora palīdzību no degošā angāra tiek vesta ārā kūdra, lai to varētu saliet ar ūdeni. Ugunsdzēsējiem glābējiem no liesmām izdevās nosargāt divas blakus esošās ēkas - fasētās kūdras noliktavu un nefasētās kūdras noliktavu. Kopējā degšanas platība ir 1500m2. Noliktavā atradās un sadega arī iekrāvējs un traktors. Ugunsgrēka dzēšanas darbi turpināsies līdz pilnībā visa kūdra tiks izvesta no angāra un salieta ar ūdeni.

Paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks svētdien no rīta izcēlās Siguldā, Gaujas ielā. Plkst. 09:48 VUGD saņēma informāciju, ka deg neapsaimniekota ēka. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg trīsstāvu neapsaimniekota ēka. Kopējā degšanas platība bija 200m2 - pirmajā stāvā 50m2, otrajā stāvā 100m2 un jumts 50m2 platībā.

Sestdien, plkst. 16:54, VUGD saņēma informāciju, ka Rīgā, Mangaļu prospektā, pie dzelzceļa stacijas "Vecāķi", uz ledus gabala peld roņa mazulis. Ugunsdzēsēji glābēji roni paņēma un nogādāja Daugavā, pie jūras, un palaida roņu mazuli ūdenī. Mazais ronēns, palaists ūdenī, aizpeldēja.

Aizvadītajās brīvdienās kopumā reģistrēti 18 kūlas ugunsgrēki. Lielākais no tiem notika sestdienas vakarā Jelgavas novada, Līvbērzes pagastā, kur pērnā gada zāle dega 2 hektāru platībā.

Latvijā

Ar akcīzes nodokļa likmju celšanu valsts iecerējusi sadārdzināt 2025. un 2026. gadā dīzeļdegvielu divreiz pa 3,2 centiem litrā un benzīnu divreiz pa 2,7 centiem litrā, bet 2027. gadā pievienot degvielas cenai CO2 emisijas kvotu cenas un “zaļo” degvielu papildizmaksas.

Svarīgākais