Lietuvas gaļas pārstrādātāji brīdina no Polijā ražotiem gaļas izstrādājumiem

Lietuvas gaļas pārstrādātāji brīdinājuši savas valsts patērētājus piesardzīgi vērtēt gaļas izstrādājumus no Polijas - īpaši šobrīd, kad kaimiņvalstī skandālu izraisījusi ziņa par krāpniekiem, kuri piegādājuši gaļas pārstrādes uzņēmumiem rūpniecisko sāli, kas nav domāta lietošanai pārtikā.

Lietuvas Gaļas pārstrādātāju asociācija uzsvērusi, ka tā sekojusi skandālam un kopā ar Valsts pārtikas un veterinārijas dienestu rūpīgi pārbaudījusi visus iespējamos sāls importētājus, noskaidrojot, ka Lietuvā šāda sāls no Polijas nav ievesta.

Tā arī norāda, ka Lietuvā ražoto produktu kvalitāti nodrošina uzņēmumu kvalitātes kontroles sistēmas, stingri noteikumi un pastāvīga uzraudzība.

Savukārt Polijas valsts pārtikas kontroles sistēmu asociācija vērtē kritiski, uzskatot, ka to apliecina arī minētais skandāls ar tehnisko sāli. Lietuvas gaļas pārstrādātāji uzskata, ka šī neefektīvā kontrole pavērusi ražotājiem iespēju samazināt ražošanas izmaksas pat uz patērētāju veselības rēķina.

Viņuprāt, Polijas institūcijas acīmredzami pieļauj dubultstandartus, "raugoties caur pirkstiem" uz eksporta ražotnēm. Pat acīmredzamu pārkāpumu gadījumā uz Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta pieprasījumiem atbildīgie Polijas dienesti vispār neatbild vai arī atbilde ir viena - pārkāpumi nav konstatēti.

Asociācija brīdinājusi patērētājus, ka Polijas gaļas izstrādājumu sastāvs bieži vien neatbilst marķējumā sniegtajai informācijai. Polijā nepastāv arī Lietuvā ierastais gaļas produktu iedalījums augstākajā, pirmajā un otrajā šķirā un arī pārtikas piedevu lietojums netiek tik stingri kontrolēts.

Valsts pārtikas un veterinārijas dienests savukārt informējis sabiedrību, ka attiecībā uz tehniskās sāls lietošanu Polijā no šīs valsts oficiālajām iestādēm saņemta ļoti skopa informācija. Lietuvas gaļas pārstrādātāji uzskata, ka tas varētu liecināt par dziļākām problēmām - iespējams, saražots daudz veselībai kaitīgu produktu, kurus varbūt tiks mēģināts eksportēt.

Kā ziņots, februāra nogalē Polijas iedzīvotājus šokēja ziņa, ka grupa afēristu no Poznaņas piegādājusi savas valsts gaļas pārstrādes uzņēmumiem rūpniecisko sāli, kas nav domāta lietošanai pārtikā, bet tiek izmantota ķīmiskajā rūpniecībā un enerģētikā.

To viņi pārdevuši gaļas pārstrādātājiem lētāk par parasto pārtikas sāli, tādēļ ražotāji to pirkuši labprāt.

Svarīgākais