Vēja dēļ elektroapgāde traucēta vairāk nekā 4000 mājsaimniecību

Stiprā vēja dēļ šovakar bez elektrības palikušas aptuveni 4000-4500 mājsaimniecības, informēja AS "Latvenergo" komunikācijas direktors Andris Siksnis.

Viņš pastāstīja, ka elektroenerģijas atslēgumi pārsvarā konstatēti Ziemeļvidzemē un daļā Latgales. Piemēram, daudzas mājsaimniecības bez elektrības palikušas Cēsu, Valkas un Piebalgas apkaimēs, taču tur patlaban vējš pamazām pierimst un jauni bojājumi elektropārvades līnijās nerodas.

Pēc "Latvenergo" novērojumiem, vējš tagad pārvietojas uz Latvijas austrumiem - Latgali, jo tur tiek konstatēti jauni atslēgumi.

Siksnis sacīja, ka tas, cik drīz izdosies atjaunot spriegumu bojātajās līnijās, ir tieši atkarīgs no laika apstākļiem. Elektromontieri patlaban strādā notikumu vietās un veic bojāto līniju pārslēgumus, izmantojot alternatīvos variantus, kur tas iespējams.

Tomēr, ja stiprais vējš nerimsies, daļai Latvijas iedzīvotāju var nākties pavadīt nakti arī bez elektrības, neslēpa Siksnis.

Kā informēja "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere, pēc bojājuma vidējā sprieguma elektrolīnijā šovakar bez elektrības bija palikusi arī liela daļa Jēkabpils iedzīvotāju, taču tur nepilnas stundas laikā problēmsituācija tika atrisināta.

Lai apzinātu situāciju ar elektroapgādi sabiedriskas nozīmes objektos, AS "Sadales tīkls" pārstāvji sazinās ar vietējo pašvaldību pārstāvjiem.

Kā ziņots, daudzviet Latvijā ziemeļrietumu vējš šodien pūtis ar ātrumu līdz 23 metriem sekundē (m/s), kas atbilst vētras spēkam.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā aģentūru LETA informēja, ka stiprākās vēja brāzmas bijušas Rūjienā, kur vējš pūtis brāzmās līdz 23 m/s, savukārt līdz 22 m/s ziemeļrietumu vējš pūtis Saldū, Dobelē, Alūksnē un Madonā.

Vēja brāzmas ar ātrumu līdz 20 m/s šodien sasniegtas Mērsragā un Zilānos, bet Rīgā spēcīgākās vēja brāzmas bijušas 17 m/s. Ziemeļrietumu vējš mazāk spēcīgs šodien bijis Baltijas jūras piekrastē, kur Pāvilostā un Rucavā vējš pūtis brāzmās līdz 13 m/s, bet Liepājā - līdz 12 m/s.

Kā prognozē sinoptiķi, naktī ziemeļrietumu, ziemeļu vējš teritorijas lielākajā daļā pūtīs brāzmās līdz 15-18 m/s. Arī rīt dienā stiprais ziemeļrietumu vējš saglabāsies, taču tik spēcīgas vēja brāzmas, kādas tika piedzīvotas šodien, rīt vairs netiek prognozētas. Rīt dienā teritorijas lielākajā daļā vējš pūtīs brāzmās līdz 15-18 m/s.

Vējš būs atnesis aukstāku gaisu, līdz ar to rīt dienā gaisa temperatūra būs no plus 1 līdz plus 6 grādiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.