Jaunu NVA vadītāju meklēs konkursā; iztrūkstošo summu prasīs no budžeta

Jaunu Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāju paredzēts meklēt konkursā, šodien žurnālistiem teica labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Savukārt NVA atklāto iztrūkstošo summu 134 000 latu apmērā paredzēts prasīt no budžeta.

Komentējot šodien ar valdības lēmumu atbrīvotās NVA direktores Baibas Paševicas plānus vērsties tiesā saistībā ar atbrīvošanu no amata, Viņķele norādīja, ka tās ir viņas tiesības un tiesa varēs vērtēt norādītos pārkāpumus. Ministre uzskata, ka tas ir būtisks pārkāpums, ja lielas aģentūras vadītāja ar milzīgu administratīvo pieredzi iesniedz tādu budžetu, kurā skaidri un gaiši nepietiek naudas darbinieku finansējumam.

Finanšu plānošana nav balstīta kādas personas ticībā, norādīja Viņķele, komentējot Paševicas teikto, ka ietaupījumu veidotu darbinieku slimošana, došanās neapmaksātos atalgojumus u.tml. Ministre norādīja, ka, izmantojot šādu pieeju, nav stabila pamata. Turklāt problēmas summējušās vairāku gadu garumā, un Paševicu kolēģi vairākkārt brīdinājuši par iztrūkumu.

Savukārt uz jautājumu, kāpēc ministri izlēma, nesagaidot pašas Paševicas skaidrojumus, Viņķele atbildēja ar pretjautājumu, vaicājot, kā Paševica palaida garām šo nozīmīgo jautājumu.

Runājot par iztrūkstošajiem līdzekļiem, ministre teica, ka tie acīmredzot būs jāprasa no budžeta. Pēc viņas teiktā, pat veicot štatu optimizāciju, joprojām būs iztrūkums.

Ministre arī teica, ka viņai nav padomā kāds konkrēts kandidāts, ko aicināt piedalīties konkursā. Konkurss tiks izsludināts, kad būs nokārtotas juridiskās formalitātes saistībā ar Paševicas atbrīvošanu no amata.

Jau ziņots, ka valdība šodien bez jautājumiem un diskusijām atbalstīja Paševicas atbrīvošanu no NVA direktores amata.

Disciplinārlietā ir secināts, ka Paševica ir izdarījusi tiesību normu pārkāpumu, 2012.gada atalgojuma fondā uzņemoties budžeta saistības, kas par 134 455 latiem pārsniedz noteiktos saistību maksimāli pieļaujamos apjomus, tādējādi ar nodomu ir izdarījusi disciplinārpārkāpumu - nekvalitatīva amatu pienākumu pildīšana, tajā skaitā tiesību aktiem neatbilstoša rīcība ar finanšu līdzekļiem -, kā rezultātā valsts interesēm nodarīts būtisks kaitējums.

Paševica grasās tiesāties par atbrīvošanu no amata.

Tiesībsargs Juris Jansons ir ierosinājis pārbaudes lietu par Paševicas atstādināšanu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku.

NVA direktores pienākumus patlaban pilda līdzšinējā direktores vietniece Vivita Pūliņa.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais