JL: VID jākļūst par sadarbības partneri uzņēmējiem

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) reformu rezultātā jākļūst par uzņēmēju sabiedroto, atsakoties no nodokļu maksātāju pārmērīgām pārbaudēm un uzsvaru liekot uz VID klientu preventīvu konsultēšanu nodokļu nomaksas jautājumos, uzskata partijas Jaunais laiks (JL) valde

Šodien, uzklausot finanšu ministra Einara Repšes ziņojumu par situāciju VID, JL valde izteikusi atbalstu ministra uzsāktajām strukturālajām reformām dienestā un aicinājusi arī turpmāk pievērst pastiprinātu uzmanību situācijai VID, lai nodrošinātu kvalitatīvu pārmaiņu ieviešanu dienestā. Kā norāda partijas valde, VID pēc iespējas ātrāk jākļūst par sadarbības partneri uzņēmējiem, nevis represīvu resoru ar korupcijas ēnu, kā tas ir bijis līdzšinējā VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna sešu gadu iestādes vadīšanas laikā.

„Turpinot VID reorganizāciju, uzmanība jāpievērš gan amatpersonu rotācijai, gan kvalitatīvu pārmaiņu īstenošanai. VID, pirmkārt un galvenokārt, jāsniedz atbalsts un profesionālas konsultācijas nodokļu nomaksas jautājumos, nevis tikai jāpilda represīvas funkcijas. Reformu rezultātā VID jāatgūst uzņēmējiem draudzīgas iestādes statuss,” uzsver JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

JL valde un finanšu ministrs ir vienisprātis, ka VID jau drīzumā ir jāatsāk pilnas slodzes darbs, atvieglojot uzņēmēju sadarbību ar dienestu. Tāpat dienestā būtiski jāpalielina elektronisko dokumentu aprites īpatsvars, tādējādi atvieglojot procedūru norisi un to ilgumu. Dokumentu aprites atvieglojumu kārtībā īpaša uzmanība jāpievērš procedūrām muitā, kas sniegtu vērā ņemamus atvieglojumus eksportētājiem.

Savukārt VID kontroles un uzraudzības funkcijas jāpastiprina nozarēs, kurās vērojami lielākie nodokļu nemaksātāji, no pārmērīga VID pārbaužu sloga atbrīvojot mazos un vidējos uzņēmumus.

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanai jāmazina ēnu ekonomika, kas kropļo tirgu un mazina godīgo uzņēmēju konkurētspēju tikai tāpēc, ka viņi maksā visus nodokļus. Lai nodokļu maksāšana uzņēmējdarbībā kļūtu par pašsaprotamu praksi, VID jāīsteno represīvu pasākumu komplekss tikai attiecībā uz komersantiem, kuru darbība nav caurskatāma un ir aizdomas par nodokļu apiešanu.

Svarīgākais