Augstākajā tiesā nonākusi krimināllieta par marihuānas audzēšanu Talsu novadā

Augstākajā tiesā (AT) izskatīšanai apelācijas kārtībā nonākusi krimināllieta par marihuānas audzēšanu Talsu novada Laucienes pagastā, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Kā ziņots, pirmās instances tiesa - Kurzemes apgabaltiesa - 2010.gada 2.septembrī šajā lietā apsūdzētajam Ingvaram Neretniekam piesprieda 12 gadu cietumsodu, bet Aigars Ozols un Andris Melnalksnis tika sodīti ar reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem. Prokurors gan bija prasījis visiem trim apsūdzētajiem piespriest 12 gadu cietumsodus.

Prokuratūra vēlāk šo spriedumu nenoprotestēja, taču to pārsūdzēja Neretnieks, Ozols un viņu aizstāvji, kā arī Melnalkšņa aizstāvis, tāpēc lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas apelācijas kārtībā to sāks izskatīt trešdien, 14.martā, plkst.10, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Kataja.

Neretnieks, Ozols un Melnalksnis apsūdzēti pēc Krimināllikuma (KL) 253.panta 3.daļas - par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos vai glabāšanu organizētā grupā vai lielos apmēros, kā arī pēc KL 256.panta 2.daļas - par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu lielās platībās.

Jau ziņots, ka 2008.gada novembrī toreizējā Talsu rajona Laucienes pagastā kādās pamestās lauku mājās policija atklāja aptuveni 100 kvadrātmetru plašu un ļoti moderni aprīkotu marihuānas audzētavu. Tur tika atsavinātas narkotiskās vielas, kuru vērtība nelegālajā tirgū bija lēšama vairāk nekā pusmiljona latu apmērā.

Kā iepriekš uzsvēra toreizējais Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Marjans Burijs, tik profesionālu narkotisko vielu ražotni likumsargi Latvijā iepriekš vēl nebija atklājuši.

Kratīšanas laikā policija atrada un atsavināja 5,3 kilogramus hašiša, 18 kilogramus marihuānas un 1905 marihuānas stādus, kas neizžāvētā veidā veidoja aptuveni 150 kilogramus marihuānas.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis iepriekš pastāstīja, ka tik profesionālas audzētavas ierīkošanai grupējumam nācies iztērēt ap 60 000 latu.

Apsūdzības par marihuānas audzēšanu tika uzrādītas 1968., 1970. un 1975.gadā dzimušiem vīriešiem, kuri jau iepriekš bija sodīti. Tiesa viņiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Dombrovskis toreiz arī norādīja, ka aizturētie paši nav narkomāni, bet alkohola cienītāji gan. Viens no šiem vīriešiem esot elektriķis, un pieļaujams, ka tieši savas profesionālās iemaņas viņš izmantojis narkotiku audzētavas aprīkošanā.

Elektrības padeve narkotiku ražotnei bijusi autonoma - no ģeneratoriem, bet visi drošinātāji - jaunākās paaudzes. Arī apūdeņošanas sistēma, kas ūdeni marihuānai pievadījusi pilienu veidā, un augu mēslošana notikusi augstā profesionālā līmenī. Kā smejot teica policijas un muitas pārstāvji, aizturētie bijuši ļoti labi agronomi.