Īpašnieks sūdzas par to, ka viņa ezeru izmanto svešas HES darbināšanai

Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departamentā nonākusi kāda lieta, kurā izšķirams jautājums par to, vai reģionālā vides pārvalde ir bijusi tiesīga izsniegt ūdens resursu lietošanas atļauju hidroenerģijas ražošanai apstākļos, kad hidroelektrostacijas (HES) darbināšanai tiek izmantoti citas personas īpašumā esoša dzirnavezera ūdeņi, bet nav nedz šīs personas piekrišanas, nedz attiecīgo ūdeņu lietošanas tiesības apliecinoša dokumenta.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, pieteicējs, kuram piederošā nekustamā īpašuma sastāvā ietilpst Kroņauces dzirnavezera ūdenskrātuve, ir pārsūdzējis lēmumu izsniegt ūdens resursu lietošanas atļauju Kroņauces HES darbināšanai, jo uzskata, ka cita persona prettiesiski bez atļaujas izmanto viņa īpašumu - dzirnavezera ūdeņus -, un reģionālā vides pārvalde to nepamatoti nav ņēmusi vērā.

Gan Administratīvā rajona tiesa, gan Administratīvā apgabaltiesa minēto pieteikumu iepriekš noraidīja, jo hidrotehniskā būve atrodas ārpus pieteicēja īpašuma robežām, savukārt savas aizskartās īpašuma tiesības pieteicējs varot aizsargāt civilprocesuālā kārtībā.

Tomēr pieteicējs nolēma turpināt tiesāties arī Senātā, jo uzskata, ka reģionālā vides pārvalde ir pieņēmusi prettiesisku lēmumu.

Kā informēja AT preses sekretāre Kataja, Senāta Administratīvo lietu departaments šo lietu bija plānojis izskatīt 7.martā, taču tiesas sēdi nācās atlikt, lai noskaidrotu pieteicēja viedokli, proti, vai viņš joprojām uztur savu pieteikumu.