VID novērsis teritoriālo iestāžu likvidācijas radītos riskus

Izveidojot pagaidu struktūrvienības, kas pildīs līdzšinējo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālo iestāžu funkcijas līdz brīdim, kad tiks pabeigta iestāžu centralizācija, Ieņēmumu dienests novērsis risku strīdiem par dokumentiem un pārbaužu veikšanai izsniegtajām pilnvarām, aģentūrai LETA atzina VID pārstāve Agnese Grīnberga.

VID pārstāve informēja, ka 29.oktobrī notikusi sapulce, kurā vadošie darbinieki informēti par turpmāko darba kārtību un patlaban nekādiem šķēršļiem VID darba organizācijā nevajadzētu būt.

Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas valdes priekšsēdētājs Ainis Dābols laikrakstam "Dienas Bizness" pagājušajā nedēļā pieļāva, kā iestāžu centralizācija bija noteikta ar likumu, un pēc 1.novembra var rasties tiesiski strīdi par jebkuru no 33 VID reģionālo iestāžu un 23 muitas posteņu izsniegtajiem dokumentiem.

"Tādi cilvēki, kas vēlēsies to izmantot, noteikti būs," atzinis Dābols. Viņš gan norādījis, ka, piemēram, par kontrabandu nenomaksātos nodokļus tik un tā agri vai vēlu nāksies samaksāt, taču tiesiski strīdi noteikti sarežģīs VID darbu.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar 12.jūnijā pieņemtajiem grozījumiem likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu (VID)" 1.novembrī beidza pastāvēt VID teritoriālās iestādes un ar 1.novembri tika izveidotas struktūrvienības, kas pārņems likvidēto VID teritoriālo iestāžu funkcijas un resursus.

Jaunizveidotās struktūrvienības darbosies līdz brīdim, kad būs pilnībā pabeigta VID teritoriālo iestāžu funkciju centralizēšana.

No 1.novembra, pārņemot likvidēto VID teritoriālo iestāžu funkcijas, uzdevumus, lietas un personāla resursus, saskaņā ar 2009.gada 28.oktobra VID ģenerāldirektora pienākumus izpildītājas Nelijas Jezdakovas rīkojumu izveidotas sešas struktūrvienības, kas būs tieši pakļautas iestādes ģenerāldirektoram, - Rīgas nodokļu administrācija, pārņemot Rīgas reģionālās iestādes funkcijas, Rīgas muitas administrācija, pārņemot Rīgas muitas reģionālās iestādes funkcijas, Kurzemes nodokļu un muitas administrācija, pārņemot Kurzemes reģionālās iestādes funkcijas, Latgales nodokļu un muitas administrācija, pārņemot Latgales reģionālās iestādes funkcijas, Vidzemes nodokļu un muitas administrācija, pārņemot Vidzemes reģionālās iestādes funkcijas, un Zemgales nodokļu un muitas administrācija, pārņemot Zemgales reģionālās iestādes funkcijas.

Minētās strukturālās izmaiņas neietekmēs klientu apkalpošanu un pakalpojumu saņemšanu VID nodaļās un muitas kontroles punktos.

Saskaņā ar grozījumiem likumā par VID līdz ar VID teritoriālo iestāžu likvidēšanu mainīsies VID lēmumu pārsūdzēšanas kārtība - no divpakāpju uz vienpakāpes.

No 1.novembra VID amatpersonu pieņemtos lēmumus var apstrīdēt iestādes ģenerāldirektoram, nevis kā agrāk - sākotnēji teritoriālās iestādes direktoram un pēc tam iestādes ģenerāldirektoram. Informācija par pārsūdzēšanas kārtību nodokļu maksātājiem tiks norādīta arī VID pieņemtajos lēmumos.

Svarīgākais