Liks pamatakmeni pirmajai senioru rezidencei Baltijas valstīs

2012. gada 12.martā pulksten 15:00, Rīgā, Jaunpils ielā 20, notiks pamatakmens likšanas svētki pirmajai senioru rezidencei Baltijas valstīs. Šī būs ļoti nepieciešamā Latvijai ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestāde. Tās ietilpība paredz 200 gultasvietas, projektu realizē kompāniju Monroe un OPI Conseil meitasuzņēmums Senior Baltic. Par pamatu tiks ņemts Francijā aizgūtais sociālās aprūpes modelis.

Rezidences celtniecība tiks īstenota ar privāto investoru līdzekļiem, tai skaitā ar Citadeles bankas finansējumu. Kopējā projekta investīciju summa sastādīs 5 miljonu latu.

Kompānijas IU J-Projekts izstrādātais arhitektūriskais projekts paredz 4 stāvu ēku ar kopējo platību 5600 kvadrātmetru. Projekta interjeri paredz plašus gaiteņus, durvis, lai caur tām varētu brīvi pārvietoties retiņkrēslā, balstus uz sienām, trepju neesamību, kas tiks aizstāta ar grīdu slīpumiem ne vairāk kā 6%.

Projekts paredz mūsdienīgu materiālu izmantošanu, kā arī energoefektivitātes pases iegūšanu. Projekta celtniecības īstenotājs ir kompānija RCBS. Rezidenci ir plānots atvērt 2013. gada vidū.

Rezidencē tiek plānots nodarbināt 120 cilvēku apkalpojošo personālu. Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām tiks nodrošināta sociālā aprūpe, medicīniskā aprūpe un rehabilitācija pēc augstākajiem standartiem. Klientiem būs iespēja mitināties vienvietīgos vai divvietīgos apartamentos. Mēneša maksa sastādīs aptuveni LVL 600.

Jau šobrīd ir novērojama tendence, ka pieprasījums pēc vietām ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs ievērojami pārsniedz piedāvājumu. Pētījums parāda, ka 2030. gadā Latvijā 80. gadus vecu cilvēku skaits būs vienāds ar pirmskolas vecuma bērnu skaitu.

Salīdzinājumam: Francijā, kur demogrāfiskā situācija ir analoģiska Latvijas situācijai pie jau esošajām 3000 valsts ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēm ir 3000 privātās.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais