Kritizē politiķus, kuri aizstāv vieglo narkotiku legalizāciju

Dažu sabiedrībā pazīstamu personu, arī Saeimas deputātu izteikumi par vieglo narkotiku dekriminalizāciju ir kaitniecība, kas bojā jaunatnes izpratni par to kaitīgumu un iespējamajiem sodiem. Apvainotās personas šādu pārmetumu paudējus dēvē par neizglītotiem.

«Debates par vieglo narkotiku lietošanas dekriminalizāciju, kurās aktīvi iesaistījies arī ļoti labs demagogs šā vārda labākajā nozīmē, Jurģis Liepnieks, ir kaitnieciskas,» tiekoties ar Saeimas deputātiem un norādot, ka šādus aicinājumus pauduši arī daži Saeimas deputāti, teica Iekšlietu ministrijas Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs Jānis Bekmanis.

Viņš uzskata, ka vienīgais šādas aģitācijas rezultāts ir tas, ka jauniešiem rodas priekšstats – narkotikas var iedalīt vieglajās un smagajās, bet par marihuānas lietošanu vispār nevajadzētu sodīt. Rezultātā aizvien izplatītāka esot tendence pašiem audzēt šo apdullinošo augu. Aizvadītajā gadā vien esot atklātas vairākas šādas audzētavas.

Taču pārmetuma adresāti ir pretējās domās un uzskata, ka Iekšlietu ministrijas darbiniekiem katastrofāli trūkst informācijas par marihuānas problemātiku un jaunākajiem atklājumiem šajā jautājumā.

Piemēram, polittehnologs Jurģis Liepnieks, kas savā izklaidējošajā interneta portālā puaro.lv publicējis ne vienu vien rakstu par to, ka marihuānas legalizācija valstij sniegtu vairāk labā nekā sliktā, uzskata, ka ministrijas darboņu teiktais vispār nav jāņem vērā.

«Diemžēl Iekšlietu ministrijas pārstāvji vēl arvien ir totāli neizglītoti jautājumos, kas attiecas gan uz marihuānu, gan uz narkomānijas un atkarību apkarošanas un ierobežošanas politiku Eiropā. Līdz ar to viņu viedoklim nav nekādas jēgas un nozīmes,» uzskata J. Liepnieks. Savās publikācijās kā vienu no ieguvumiem no marihuānas legalizācijas viņš min nodokļus, kurus valsts varētu iekasēt par katru marihuānas pirkumu, bet pašlaik šī nauda nonāk noziedzīgo struktūru kasēs.

Arī žurnālists Juris Kaža, kas audzis un izglītojies ārzemēs, uzskata, ka ministrijas pārstāvju viedoklis nav pamatots, jo diskutēšana par marihuānas legalizāciju ir nevis kaitniecība, bet vārda brīvības izpausme. «Nav Eiropā valsts, kurā nediskutētu par šo jautājumu. Šādi uzskati balstās nezināšanā. Piemēram, policisti labākajā gadījumā trenkā alkohola reibumā esošos, bet sliktākajā – griež piedzērušos ārā no sasistām automašīnām,» saka žurnālists, norādot, ka marihuānas lietotājiem nepiemīt citu apdullinošo vielu izraisītā agresija.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais