13 500 nepilsoņu bērnu nesaņem pilsonību vecāku izvēles dēļ

Latvijā šobrīd ir 13 500 nepilsoņu bērnu, kuriem pienāktos Latvijas pilsonība pēc spēkā esošā likuma, ja vien viņu vecāki būtu uzrakstījuši iesniegumu līdz brīdim, kamēr bērni sasniedz 15 gadu vecumu.

Vecāki norāda, ka galvenais iemesls esot procedūras sarežģītība – iesnieguma rakstīšana ar abu vecāku piekrišanu, raksta Diena.

Lai labotu situāciju, ierosināts grozīt Pilsonības likumu, paredzot, ka nepilsoņu bērns brīdī, kad tiek reģistrēts dzimšanas fakts, ir tiesīgs iegūt Latvijas pilsonību pēc viena no vecākiem izteiktās vēlmes. Turklāt tiktu vienkāršota arī pati procedūra. Brīdī, kad bērnu reģistrē, māte vai tēvs atzīmētu, vai vēlas, lai bērns ir Latvijas pilsonis.

Nepilsoņu vecāki gan atzīst, ka pilsonība kā viņiem pašiem, tā viņu bērniem būtu jāpiešķir automātiski, jo te ir viņu dzimtene. Ja tā nenotiek, tad arī bērnus nereģistrēs par pilsoņiem. Savukārt citi nemaz nealkst kļūt par pilsoņiem, jo nepilsoņa statuss ir izdevīgāks, ceļojot uz Krieviju un NVS valstīm.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais