Repše: Pašvaldības nav pietiekami aktīvi samazinājušas atalgojumus

Pašvaldības nav pietiekamā līmenī samazinājušas atalgojumu, tāpēc arī nav izpildīti aizdevējiem iepriekš dotie solījumi, portālam "citadiena.lv" atzinis finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ziņojums liecina, ka valsts sektorā kopējie atalgojuma izdevumi gada pirmajā pusē krituši tikai par 5%, lai arī valdības un SVF nodomu vēstulē bija paredzēts 35% samazinājums.

Kā skaidro Repše, 2009.gada pirmajā pusē izdevumi atalgojumam konsolidētajā kopbudžetā samazinājās par 4,4%, tajā skaitā valsts kopbudžetā par 12,2%, bet pašvaldību budžetos bija vērojams 3,4% pieaugums.

Savukārt 2009.gada deviņos mēnešos izdevumi atalgojumam kopbudžetā samazinājās par 9,8%, tajā skaitā valsts kopbudžetā par 15,7%, bet pašvaldību budžetos tikai par 3,2%. Tātad pašvaldības atalgojuma samazināšanas politikā stipri vien atpaliek no centrālās valdības.

Saskaņā ar nodomu vēstulē noteikto kritēriju 2009.gadam kopumā atalgojumam ir noteikts 1,067 miljardu latu apjoms, tas ir kopā pa visu valsti, ieskaitot pašvaldības. Ņemot vērā faktisko izpildi deviņos mēnešos, kas ir 805,4 miljoni latu, tiek prognozēts, ka kritērijs gadā kopumā netiks pārsniegts.

"Nākamgad mēs ejam uz tālāku valsts pārvaldē strādājošo atalgojuma samazināšanu. Ir paredzēts, ka pieņems vienoto darba samaksas likumu, kas vēl vairāk samazinās centrālās valdības un arī pašvaldību budžeta tēriņus atalgojumam," uzsvēris ministrs.

Taujāts, kāpēc tad nav izpildīti aizdevējiem dotie solījumi, Repše uzsver, ka "nopietns darbs notika vai rezultāti tika gūti tikai pēc pirmā pusgada. Otrām kārtām, pašvaldības stipri atpalika no kopējās samazināšanas tendences. Kā jūs zināt, pašvaldības mums ir diezgan autonomas".

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.