Vienojas par nepieciešamību pārskatīt Krimināllikuma dzimumnoziegumu nodaļu

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa šodien tikšanās laikā vienojušies par nepieciešamību fundamentāli pārskatīt Krimināllikuma (KL) XVI nodaļu "Noziedzīgi nodarījumi pret tikumību un dzimumneaizskaramību".

Kā aģentūru LETA informēja tieslietu ministra preses sekretāre Līga Ādamsone, abas amatpersonas bijušas vienisprātis, ka šajā likuma nodaļā ietvertos noziedzīgo nodarījumu sastāvus vajag caurskatīt, veidojot atbildības bardzību atkarībā no nozieguma veida.

KL XVI nodaļa ir par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā izvarošana, vardarbīga dzimumtieksmes apmierināšana, dzimumtieksmes apmierināšana pretdabiskā veidā ar bērniem, pavešana netiklībā, bērnu pamudināšana iesaistīties seksuālās darbībās, sutenerisms, prostitūciju ierobežojošo noteikumu pārkāpšana, pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu aprites noteikumu pārkāpšana u.tml.

Piemēram, par mazgadīgas personas pavešanu netiklībā KL jau nesen tika grozīta sankcija, papildus brīvības atņemšanai nosakot arī alternatīvos sodus - piespiedu darbu, naudas sodu un jaunu papildsoda veidu - probācijas uzraudzību, kas nozīmē, ka notiesāto personu uzrauga Valsts probācijas dienests.

Ministrs Bērziņš uzskata, ka šīs izmaiņas ir svarīgas, jo, "laikus pakļaujot dzimumnoziedzniekus efektīvai uzraudzībai un resocializācijas programmām, samazināsies to skaits un palielināsies sabiedrības drošība".

VBTAI priekšniece pozitīvi novērtēja tieslietu ministra un viņa vadītās ministrijas līdzšinējo veikumu tiesiskā regulējuma uzlabošanai šajā jomā.

Bērziņš un Rieksta-Riekstiņa tikšanās laikā arī runāja par situāciju Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, pievēršot uzmanību tam, kā Ieslodzījuma vietu pārvalde veic atbilstošu darbinieku apmācību par apiešanos ar nepilngadīgo atbilstoši viņa vecumposma īpatnībām.

Lai gan iepriekš Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem atbildīgās institūcijas bija konstatējušas dažādus pārkāpumus, pēdējā laikā situācija ir uzlabojusies. Par to pārliecinājies arī Bērziņš, janvārī pats apmeklējot minēto iestādi.

Nesen Cēsīs tika uzbūvēta jauna apcietinājuma izpildes daļas ēka, kā arī renovēts administrācijas un notiesāto dzīvojamais korpuss. Ministrs vizītes laikā bijis pozitīvi pārsteigts par telpu labo stāvokli, un to viņš atzīmēja arī šodien notikušās tikšanās laikā ar Riekstu-Riekstiņu.

Savukārt VBTAI vadītāja uzsvēra izglītības programmu apguves labo kvalitāti Cēsu audzināšanas iestādē. Abas amatpersonas tikšanās laikā arī ieskicēja iespējamos uzlabojumus, kādi iestādei vēl nepieciešami, pastāstīja Ādamsone.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais