Aicina veidot jauniešu mājas

Labklājības ministrija (LM) aicina pašvaldības līdz 30. martam piedalīties projektu konkursā par jauniešu mājas izveidi pašvaldībā. Kopējais valsts atvēlētais finansējums ir 20 000 latu, ko var piešķirt vienas vai vairāku ideju īstenošanai, lai atbalstītu bērnunamos dzīvojošu bērnu patstāvību un gatavību dzīvei.

Jauniešu mājās bērniem ir iespēja mācīties gatavot ēst, uzņemties rūpes par sevi, iepazīt pieaugušo dzīvi, lai neveidotos situācija, kad jaunietis pēc pilngadības sasniegšanas, sākot patstāvīgu dzīvi, neprot par sevi rūpēties. Izveidotās mājas uzdevums ir attīstīt jauniešu sociālās un praktiskās dzīves prasmes, lai nodrošinātu viņu neatkarību un veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, Neatkarīgajai norāda LM. Šādas jauniešu mājas izveide ir ļoti būtiska tieši bērnunamos dzīvojošo bērnu attīstībai, jo tā sekmē patstāvīgas dzīves iemaņu apgūšanu, lai bērns pēc ārpusģimenes aprūpes iestādes atstāšanas spētu sākt patstāvīgu dzīvi. Programmā paredzēta arī iestādes personāla apmācība.

Pašvaldības konkursā var pieteikties, iesniedzot LM dokumentus, kuri norādīti projekta nolikumā un Valsts programmas bērna un ģimenes stāvokļa uzlabošanai īstenošanas kārtībā. Projekta realizācijas termiņš ir 2012. gada 1. oktobris. Projekts tiek finansēts no valsts budžeta līdzekļiem un projekta pieteicēja līdzfinansējuma – vismaz 20 procentu apmērā. «Visa projekta finansējums ir 20 000 latu, kurus piešķirs vai nu vienam pieteicējam, vai vairākiem atkarībā no tā, kuri projekti uzvarēs konkursā,» skaidro LM speciāliste Liene Užule.

Līdz šim ar valsts budžeta līdzekļu līdzfinansējumu valstī kopumā ir izveidotas astoņas jauniešu mājas – Liepājas pilsētas bērnunamā divas (zēniem un meitenēm), Daugavpils domes Sociālo lietu pārvaldes bērnunamā – patversmē Auseklītis, Madonas rajona bērnunamā Zīļuks, Dobeles ģimenes atbalsta centrā Lejasstrazdi, Kokneses novada ģimenes krīzes centrā Dzeguzīte, Ventspils bērnunamā Selga un Elejas bērnu un ģimeņu atbalsta centrā.