Pauls par naudas zaudēšanu "Krājbankā": Esmu dziļā fuktukā

"Esmu dziļā fuktukā [Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) nosaukums žargonā]," situāciju pēc naudas zaudēšanas "Latvijas Krājbankā" intervijā žurnālam "Lietišķā Diena" raksturo komponists Raimonds Pauls.

Paulam "Krājbankā" bija aptuveni 700 000 latu, no kuriem atgūti tikai 70 000 latu. Pauls aģentūrai LETA iepriekš pauda viedokli, ka "Krājbankas" klientu nauda ir vienkārši nozagta. "Ko es te varu teikt - kas zagts, tas nozagts," sacīja Pauls, piebilstot, ka tas noticis ar valdības, Finanšu ministrijas un FKTK atbalstu. Viņa skatījumā, bankas klientu nauda arī ieguldīta "airBaltic". Pauls sacīja, ka parasti zagļus liekot cietumā, taču šajā lietā nekādas procedūras nenotiekot un neviens neliekoties ne zinis.

Intervijā "Lietišķajai Dienai" Pauls prognozē, ka "Krājbankas" lielo ieguldītāju aktivitātes, vēršoties Satversmes tiesā (ST), nekādus rezultātus nedos.

"Visi, kas ir nolēmuši vērsties ST, ir godīgi cilvēki. Vienkārši aizskaroši ir tas, ka daži mūsu tā sauktie finanšu darboņi un vēl viens otrs izteicās, ka mums esot vajadzējis zināt, kurās bankās glabāt savu naudu. Vai tad mēs neesot zinājuši, ka tā banka ir kaut kādiem kriminālajiem elementiem pārdota, starp citu, ar valsts iestāžu atbalstu, jo bez tā šādu kompāniju nemaz nevarēja nopirkt. Kā šo valsts iestādi sauc, mēs visi labi zinām. Paradoksālākais ir tas, ka gadījumā, ja arī kaut kādu naudu izdosies atgūt, to atdos tai iestādei, kura faktiski ir vainīga bankas krahā. Turpmāk es savā žargonā vairs neteikšu, ka esmu dziļā ... Es teikšu, ka esmu dziļā fuktukā!" sašutumu pauž komponists.

Pauls norāda, ka "Krājbankas" krahu pieļāva cilvēki, kuri saņem milzīgas algas - līdz pat 8000 latu mēnesī. Turklāt tas notika, kad nebija pagājuši pat trīs gadi kopš "Parex bankas" kraha.

Var noprast, ka komponists ir ļoti neapmierināts ar bijušo FKTK vadītāju Irēnu Krūmani, norādot, ka "galvenā noziedzniece" ir "dāma ar kaklasaiti".

"Vai viņai nevajadzētu būt aiz restēm?! Tā kundze taču tur - valsts iestādē - sēdēja ar 8000 latu algu mēnesī. Ar ko tad viņa tur nodarbojās? Zviedru dienesti uzreiz brīdināja, ka ar ["Krājbankas" pastarpināto īpašnieku Vladimiru] Antonovu kaut kas nav kārtībā, bet mūsu svarīgās organizācijas - ko tās māk? Tās māk vienīgi publiski uzlikt roku dzelžus tā, lai visi to redz. Vēlāk gan šādi aizturētie jālaiž laukā. [Ventspils mēru Aivaru] Lembergu jau cik gadus tiesājam, bet viņš visus uzvar. Nu, paradokss! Vienkārši paņem cilvēka naudu, un pēc tam viņu vēl pataisa par muļķi. Kā saka latvieši - čurā tev uz galvas un saka, ka lietus līst. Es te vēl maigi izteicos... Cilvēki ir zaudējuši lielus līdzekļus," norāda Maestro.

Vēršoties ST, Pauls vēlas aktualizēt problēmas ar finanšu iestāžu uzraudzību. Viņu arī interesē, kā reaģēs ST. "Ja ST pateiks, ka viss ir kārtībā, es sākšu domāt - mīļie cilvēki, te var zagt un darīt, ko grib."

Pauls ir neapmierināts arī ar tiesas spriedumu "Bankas Baltija" lietā, noraidot bankas likvidatora AS "BDO" prasību no Latvijas valsts un Latvijas Bankas piedzīt 238 miljonus latu.

"Nesen tika pasludināts spriedums, ka ar "Bankas Baltija" noguldījumiem viss esot kārtībā. Nu, mīļie cilvēki... Cik tūkstoši cilvēku tur tika apzagti? Toreiz tās bankas īpašniekus vismaz uz kādu laiku iesēdināja, bet vai cilvēkiem kāda nauda tika atdota? Tagad rodas pavisam cits jautājums - kur radās līdzekļi "Parex bankas" glābšanai?" jautā mūziķis.

Viņš atklāj, ka savu nākotnē nopelnīto naudu izvietos ārpus Latvijas. "Par drošību saistībā ar Latvijas bankām es nerunāju. Ja man būs nauda, es visu aizvedīšu prom no Latvijas. Visu! Vienalga uz kurieni. Mēģināšu noslēpt. Šādi ar manu naudu notiek manā mūžā jau otro reizi."

Svarīgākais