Kurzemes un Zemgales upēs cēlies ūdenslīmenis

Pagājušajā diennaktī daudzās Kurzemes un Zemgales upēs turpinājās ūdens līmeņa paaugstināšanās, bet vietām Kurzemē palu ūdeņi jau sāk atkāpties, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Visstraujāk - par 107-111 centimetriem (cm) - ūdens līmenis pēdējā diennaktī kāpis Ventas augštecē, kā arī Zemgales upē Bērzē pie Līvbērzes. Bērze ir Svētes pieteka, kas savukārt ietek Lielupē.

Par nepilnu metru ūdens līmenis cēlies arī Bārtā pie Dūkupjiem. Pēdējo trīs dienu laikā Bārtas līmenis paaugstinājies par vairāk nekā trim metriem, pārsniedzot pagājušā gada maksimālo atzīmi, bet pagaidām par pusmetru atpaliekot no 2010.gada palu laikā reģistrētā maksimuma.

Citviet Kurzemes upēs, kā arī Zemgales dienvidu un rietumu daļas upēs līmenis pārsvarā kāpis par 10-70 cm. Durbē pie Cīravas tas jau krities par 41 cm, ūdens līmeņa kāpums beidzies arī Užavā. Lielupē ūdens līmenis lēni paaugstinās.

Latgales un Vidzemes upēs saglabājas nelielas ūdens līmeņa svārstības -15..+15 cm robežās, vienīgi Lielajā Juglā ūdens līmenis pēdējā diennaktī paaugstinājies par 38 cm.

Tuvākajā diennaktī lielākajās Kurzemes upēs, kā arī Zemgales upēs turpināsies ūdens līmeņa paaugstināšanās, citviet ūdens līmenis būs visai stabils, mazākajās Kurzemes upēs gaidāma ūdens līmeņa pazemināšanās, prognozē sinoptiķi. Lielākais plūdu risks ir pie Bārtas upes.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra vakar sniegto informāciju iepriekšējā diennaktī Kurzemes upēs strauji palielinājies ūdens līmenis, piemēram, Bārtā tas cēlies pat par 199 līdz 228 centimetriem, tāpēc VUGD aicināja kurzemniekus jau laikus sagatavoties iespējamiem plūdiem.

Kā informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) nedz naktī, nedz šodien Kurzemē, kur upēs palielinājies ūdens līmenis, glābēju palīdzība nav bijusi vajadzīga, savukārt Salaspilī nācies izsūknēt ūdeni no kāda pagraba.

Svarīgākais