PVD pienu tiešajā tirdzniecībā liedzis realizēt 26 saimniecībām

© AFP/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) patlaban pienu tiešajā tirdzniecībā liedzis realizēt 26 saimniecībām valstī, biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Pienu nelielos daudzumos piegādāt tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecībai atļauts piena ražotājam, kam pieder tiešās tirdzniecības kvotas un kurš PVD ir saņēmis piena realizācijas atļauju.

Patlaban PVD ir izsniedzis 525 piena realizācijas atļaujas. Šogad PVD neatbilstošas kvalitātes dēļ 74 saimniecībām piena izplatīšanu uz laiku aizliedzis. 48 saimniecības pēc neatbilstību novēršanas pienu var turpināt izplatīt, taču 26 saimniecībām neatbilstības vēl jānovērš.

Par piena kvalitāti atbildīgs ir tā ražotājs, tādēļ viņa pienākums ir sekot līdzi piena kvalitātei. Tāpat piena ražotājam ir jānodrošina atbilstoša piena uzglabāšanas temperatūra gan transportēšanas, gan tirgošanas laikā, norāda PVD.

Veicot svaigpiena tirgotāju pārbaudes, PVD laboratoriski pārbaudīja 180 piena paraugus un 26 saimniecību ražotajā pienā konstatēja neatbilstības - palielinātu baktēriju kopskaitu un somatisko šūnu skaitu, kā arī paaugstinātu piena sasalšanas punktu. 30 gadījumos PVD inspektori konstatēja, ka svaigpiena tirdzniecības vietā nav ievērota piena uzglabāšanas temperatūra, kas veicina baktēriju vairošanos.

Iegūtie pārbaužu rezultāti ļāva secināt, ka atsevišķi piena ražotāji, izmantojot to, ka normatīvajos aktos vairs nav noteikta pienam veicamo izmeklējumu regularitāte, pavirši izturas pret piena kvalitāti, nekaitīgumu un drošumu.

Tā kā iegūtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti norāda uz iespējamām problēmām dzīvnieku novietnēs, PVD inspektori, pamatojoties uz laboratorisko izmeklējumu rezultātiem, pārbaudīja tās dzīvnieku novietnes, kuru ražotajā pienā konstatētas problēmas. Rezultātā 26 saimniecības pašlaik pienu izplatīt nedrīkst.

Lai atgūtu iespēju izplatīt svaigpienu, piena ražotājam ir jānovērš visas konstatētās neatbilstības un ar piena analīzēm jāpierāda, ka piens atbilst nekaitīguma un drošuma prasībām, akcentē PVD.

PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova iesaka patērētājiem, iegādājoties svaigpienu, būt vērīgiem un vizuāli novērtēt gan piena tirgotāju, gan pienu. Tas, cik tīra ir tirdzniecības vieta, tirgotāja apģērbs un, piemēram, rokas, var liecināt par to, kāda tīrība ir viņa saimniecībā. Piens jāuzglabā ne vairāk kā plus 6 grādu temperatūrā. Pircējiem būtu jāpainteresējas, kādas saimniecības pienu tirgotājs tirgo, jo godprātīgi saimnieki nebaidīsies to teikt, iedos tālruņa numuru, lai pircējs problēmu gadījumā var vērsties pie paša saimnieka, uzskata PVD pārstāve.

Piena realizācijas vietā jābūt uzrakstam "Svaigpiens. Pirms lietošanas uzvārīt!". Pircējs var izvēlēties - vārīt pienu vai nē, taču atgādinājumam, ka tas ir drošāk nekā pienu neuzvārīt, tirdzniecības vietā ir jābūt.

Par visiem tiešajā tirdzniecībā iesaistītajiem piensaimniekiem var uzzināt PVD mājaslapā "www.pvd.gov.lv" sadaļā "Datubāzes", kur ir atrodami reģistrētie uzņēmumi un var pārliecināties, vai saimniecībai ir izsniegta svaigpiena realizācijas atļauja piegādēm nelielos daudzumos, jo tikai saimniecības, kurām šāda atļauja ir, drīkst izplatīt pienu tieši galapatērētājam. Mājaslapā arī redzama informācija par to, kurām saimniecībām ir liegta piena tiešā tirdzniecība.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais