Nodarbinātības valsts aģentūrā plāno atlaist 60 darbiniekus

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), iespējams, varētu notikt darbinieku atlaišana, tas izriet no Labklājības ministrijas (LM) veiktās pārbaudes ziņojuma. Tas ir viens no piedāvātajiem risinājumiem, lai iekļautos valsts atvēlētajā NVA finansējumā.

No ziņojuma, kas nonācis Neatkarīgās rīcībā, izriet, ka darbinieku skaits būtu jāsamazina vismaz par 60.

Ziņojumā iztirzātas NVA atalgojuma fonda problēmas par 2010., 2011. un 2012. gadu un secināts, ka pārbaudes laikā netika gūti dokumentāli pierādījumi, ka NVA, pieņemot lēmumu par nepilna darba laika noteikšanu 2010. gadā, ir veikusi finanšu analīzi un atbilstošus aprēķinus. Arī 2011. gadā veikti algu fonda stabilizācijas pasākumi, tomēr neesot aprēķinu.

Lielākās bažas LM radījis 2012. gads, par kura iespējamo iztrūkumu arī atstādināta NVA direktore Baiba Paševica un ierosināta disciplinārlieta. Ziņojumā minēts, ka finansējums algām apstiprināts 2,24 miljoni latu, bet pēcāk pieņemtais amatu saraksts par 6,2% ir lielāks nekā budžetā apstiprinātais. Ziņojumā skrupulozi uzskaitītas NVA darbības (dienesta ziņojumi u.c.), kas veiktas, meklējot risinājumus, lai novērstu situāciju, ka ik mēnesi var pietrūkt naudas algu izmaksai. Vienā no dienesta ziņojumiem tiek ierosināts 2012. gadā noteikt nepilnu darba laiku visiem darbiniekiem. LM atkal gan norāda, ka «nav dokumentālu pierādījumu», vai arī LM nav bijusi informēta, ka NVA ir problēmas ar atalgojuma sabalansēšanu. «NVA bija pienākums informēt LM par finanšu riskiem,» norādīts ziņojumā, kurā minēti piemēri, kā NVA bija jāziņo, piemēram, vai nu samazina darbinieku skaitu, vai samazina algas.

Ziņojumā ir arī priekšlikumi, un tie skar NVA darbiniekus. Uzsvērts, ka to mērķis ir nodrošināt stabilitāti un vienlīdzīgu samaksu, tomēr tālāk minēts: lai iekļautos 2012. gada finansējumā, NVA darbiniekiem jānosaka mēnešalgas 80% apmērā no maksimāli pieļaujamās. Ņemot vērā, ka samazināt darba algas 2012. gadā nav tiesiska pamata, darbiniekiem, kuriem ir lielāka alga, tā saglabāsies uz laiku, savukārt tiem, kuriem mazāka – pieaugs. Plānots arī samazināt vairāk nekā 60 amata vietas. Oficiāla apstiprinājuma tam nav.

Savukārt neapmierinātībā ar to, kā tiek izmeklēta disciplinārlieta, B. Paševica premjeram Valdim Dombrovskim lūdz atstādināt no disciplinārlietas izmeklēšanas LM darbinieku Māri Knoku un lūdz premjeru pārņemt lietas izskatīšanu. «Man ir pamats uzskatīt, ka dienesta izmeklēšana notiek prettiesiski un neobjektīvi,» Neatkarīgajai sacīja B. Paševica un atklāj, ka LM viņai piedāvāts uzrakstīt atlūgumu, ko viņa nedarīs, jo cer uz taisnīgu lietas izmeklēšanu.

B. Paševica atzina, ka 16. februārī saņēmusi M. Knoka vēstuli, kurā norādīts, ka viņai ir tiesības sniegt paskaidrojumus, taču tas jāizdara dienas laikā. Ziņojums ir apjomīgs, tāpēc B. Paševica lūgusi pagarināt termiņu un dot pieeju dokumentiem, uz kuriem ir atsauces ziņojumā. Lūgums noraidīts.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais