Virsnieku un instruktoru balle NBS izmaksās mazāk par tūkstoš latiem

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apvienotā Virsnieku un instruktoru balle, kas Rīgas Latviešu biedrības namā notiks 20.novembrī, izmaksā vien 931 latu.

Salīdzinot ar citu gadu izdevumiem šai ballei, šī gada izdevumi ir desmitiem reižu mazāki, uzsvēra NBS.

No 931 lata aptuveni 400 latu tiks tērēti tehnisko izdevumu apmaksai Rīgas Latviešu biedrības namam, bet pārējie izdevumi saistīti ar autobusu īri, lai no Kurzemes un Latgales karavīrus centralizēti nogādātu uz pasākumu Rīgā.

Šī pasākuma plānošanai izveidotā komiteja jau ir izstrādājusi balles norises programmu un izdevumu tāmi, kā arī noteikusi ielūguma cenu, informēja NBS Protokola un kultūras daļā. Ielūgumus, kuru cena ir pieci lati vienai personai, karavīri līdz 9.novembrim var iegādāties Protokola un kultūras daļā.

Līdz piektdienas pēcpusdienai bija nopirkti 500 ielūgumi uz šo balli.

Kā skaidroja NBS, šogad ballei ir piesaistīti daudz dažādu sponsoru, arī muzikanti spēlēšot bez honorāra. Par velti bruņoto spēku ballē pieteikušies muzicēt džeza un vieglās mūzikas vokālā grupa "Spirit of Melody", dziedātājs Intars Busulis, dziedātāja Ginta Ēķe, grupa "Latte", saksofonu kvartets "n[ex]t". Tāpat priekšnesumu sniegs improvizācijas teātris "Pēdējā pirmizrāde".

Pasākumu atbalstīs arī AS "Cēsu alus", karavīriem dāvinot 200 litru "Ulmaņlaiku kvasa".

Jau ziņots, ka, svinot Latvijas armijas 90.gadadienu, tuvākajā laikā notiks vairāki nozīmīgi atceres un svinīgie pasākumi.

Armijas gadadienas svinību pasākumi to kulmināciju sasniegs novembrī, kad notiks vairākas militārās parādes - 11. un 18.novembrī Rīgā un 14.novembrī Daugavpilī -, kā arī Virsnieku un instruktoru balle, uzsvēra NBS Protokola un kultūras daļā, akcentējot, ka baļļu rīkošanā šogad ir veiktas būtiskas izmaiņas - šogad abas balles tiks apvienotas vienā, un kopējā Virsnieku un instruktoru balle notiks 20.novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā - vietā, kur 1918.gadā veidojās pirmās Latvijas armijas vienības.

Gadskārtējā Virsnieku balle tiek rīkota, turpinot Latvijas armijas tradīcijas, kā arī svinot tās un Lāčplēša Kara ordeņa dibināšanas gadadienu. Virsnieku balles tradīcija radusies pagājušā gadsimta divdesmitajos gados. Tā laika prese vēsta, ka tolaik valstī bijušas divas prestižas balles - Virsnieku un Preses balle. Līdz mūsdienām gan saglabājusies vienīgi Virsnieku balle.

Atšķirībā no Virsnieku balles, kas ir vēsturisks mantojums, Instruktoru balles rīkošana tika sākta tikai 2001.gadā, lai celtu instruktoru, kuri tiek dēvēti arī par "armijas mugurkaulu", prestižu bruņotajos spēkos un sabiedrībā.