ZRP piedāvā katram īpašu brīvdienu gadā izmantošanai pēc reliģiskajiem uzskatiem

Zatlera reformu partijas (ZRP) Saeimas frakcija šodien nolēmusi izveidot darba grupu, kas strādās pie grozījumiem "Darba likumā", lai piedāvātu vienu īpašu brīvu dienu, kas varētu tikt izmantota pēc katra darbinieka reliģiskajiem vai ģimenes ieskatiem.

Kā skaidroja ZRP pārstāve Daiga Holma,pareizticīgie un vecticībnieki šo dienu varētu izmantot 7.janvārī, savukārt - katoļi - 15.augustā, ebreji - savos reliģiskajos svētkos.

Katram tā tiktu nodrošināta brīva iespēja svinēt sev nozīmīgu svētku dienu. Arī no darba devēju viedokļa nebūtu tik sarežģīti nodrošināt nepārtrauktu darba ritmu, jo, piemēram, par minēto svētku dienu varētu vienoties, noslēdzot darba līgumu.

ZRP rosinās šo jautājumu skatīt nākamās pirmdienas, 27.februāra, Koalīcijas sadarbības padomes sēdē.

Jau šobrīd likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 1.pantā par svētku dienām ir noteikts, ka pareizticīgie, vecticībnieki un pie citām konfesijām piederošie ticīgie Lieldienas, Vasarsvētkus un Ziemassvētkus atzīmē šo konfesiju noteiktajās dienās.

Šādā veidā valsts jau šobrīd ir izcēlusi šo svētku nozīmi, ņemot vērā ievērojamo Latvijā dzīvojošo pareizticīgo un vecticībnieku skaitu.

Vienlaikus šī norma tomēr esot ļoti neskaidra un grūti piemērojama. Tādēļ nepieciešams risinājums, lai katrs cilvēks varētu pilntiesīgi svinēt sev nozīmīgus svētkus.

Šajā darba grupā varētu tikt izvērtēts arī Valsts prezidenta paustais atbalsts pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētku noteikšanai par svētku dienu.

Izvērtējot abus šos priekšlikumus, būs iespējams rast dažādām reliģiskām konfesijām, Latvijā dzīvojošajām mazākumtautībām, kā arī darba devējiem atbalstāmāko risinājumu. Uzskatām, ka šis ierosinājums ir plaši jāizdiskutē ar dažādām sabiedrības grupām, tai skaitā, mazākumtautību pārstāvjiem un reliģisko konfesiju vadītājiem.

Jāatgādina, ka apvienības "Saskaņas centrs" frakcija, rosinot noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī par svētku dienu, izskatīšanai Saeimā atkal ir sagatavojusi grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām".

Pirms gada Saeima kārtējo reizi šādus SC rosinātos grozījumus noraidīja.

Tagad šo ierosinājumu neatbalsta "Vienotības" un VL-TB/LNNK deputāti, savukārt atbalstu pauduši Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji.

Svarīgākais