Ar jauno identifikācijas karti nevarēs piedalīties vēlēšanās

Aprīlī, ieviešot Latvijā elektroniskās identifikācijas kartes (eID), dārgāka kļūs valsts nodeva par pases izsniegšanu. Lai iegūtu eID ar tajā iestrādātu elektronisko parakstu, vajadzēs samaksāt 10 latus, savukārt par pases izsniegšanu standarta maksa būs 20 latu pašreizējo 15 latu vietā.

Jauniešiem, pensionāriem un invalīdiem nodeva par eID būs samazināta – 5 lati. Kad stāsies spēkā Iekšlietu ministrijas izstrādātie Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu, gan jauno pasi, gan eID, ko noteikumos dēvē par personas apliecību, varēs noformēt jebkurā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajām nodaļām neatkarīgi no dzīvesvietas. PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs informē, ka eID plānots izsniegt no 2. aprīļa. Kartes būs derīgas 5 gadus, bet pasēm derīguma termiņš tiks pagarināts un tās varēs izmantot 10 gadus. Patlaban derīguma termiņš ir uz pusi īsāks. Gada laikā plānots izsniegt 150 000 eID, Neatkarīgajai sacīja A. Rjabcevs.

Personas apliecība jeb eID būs jauns personu apliecinoša dokumenta veids. Karte būs derīga ceļošanai Eiropas Savienības (ES) valstīs, un iedzīvotājiem būs iespēja izvēlēties – iegūt gan pasi, gan eID vai tikai eID, ja nav nepieciešamības izceļot ārpus ES. Tomēr, ja dažādu apstākļu dēļ kādu laiku nāksies iztikt bez pases (piemēram, tā iesniegta vīzas noformēšanai), eID noderēs kā zināms drošības spilvens.

Pagaidām eID izmantošana vēlēšanās un referendumos vēl tiek apspriesta, kaut gan tehniski neiespējami tas nav. Šobrīd Latvijā pastāvošā vēlēšanu sistēma gan liegtu izmantot eID. Tomēr 2013. gada pašvaldību vēlēšanās tas būtu iespējams. Lai to izdarītu, ir jāizveido vēlētāju reģistrs un jāievieš elektroniskā vēlēšanu sistēma. To iespējams paveikt pusgada laikā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.