Atkal prasa "Baltijas Aviācijas sistēmu" maksātnespēju

Rīgas rajona tiesa šodien pieņēmusi izskatīšanai SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" pieteikumu un ierosinājusi Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" mazākuma akcionāra SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespējas lietu.

Pēc Maksātnespējas administrācijas interneta mājaslapā pieejamās informācijas, par administratori izvēlēta Maija Stoļarova.

Tiesa BAS maksātnespējas lietu plānojusi izskatīt 1.martā plkst.11, aģentūra LETA uzzināja Rīgas rajona tiesā.

Pēc "Firmas.lv" informācijas, 2007.gada martā dibinātā "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" kopš 2008.gada decembra pilnībā pieder Armandam Strodam, kurš ir arī vienīgais uzņēmuma valdes loceklis.

Iepriekš "Finanšu restrukturizācijas risinājumu" vienīgais īpašnieks bija ar ekspremjera Andra Šķēles interesēm saistītā SIA "Inpo 7", bet no dibināšanas 2007.gada martā līdz tā paša gada maijam tās īpašnieks bija Jānis Jasāns.

Uzņēmuma nosaukums līdz 2010.gada jūnijam bija SIA "Jānis JJ". Uzņēmuma valdē iepriekš bijuši ne tikai jau minētais Jasāns, bet arī tagadējais īpašnieks Strods un Edgars Šķenderis.

Ne uzņēmuma peļņa, ne zaudējumi "Firmas.lv" datubāzē nav norādīti.

Uzņēmuma "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" īpašnieks Strods aģentūrai LETA BAS maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu komentēja lakoniski, darot zināmu, ka maksātnespēja pieprasīta nenokārtotu parādsaistību dēļ. Vaicāts par saistību apmēru, to veidošanos, kā arī to, vai BAS šo parādu atzinis un kāda bijusi tā reakcija, Strods ar īsziņas starpniecību atvainojās, sakot, ka komentāru vairāk nebūs.

LETA jau ziņoja, ka iepriekš BAS maksātnespēju tiesā pieprasīja SIA "Veriko" saistībā ar 3600 latu parādu saskaņā ar līgumu par brokeru pakalpojumiem. Tiesa šo pieteikumu noraidīja 6.februārī, tādejādi atzīstot BAS par maksātspējīgu. Tiesas spriedums nebija pārsūdzams.

BAS īpašnieki ir Bertolts Fliks un "Taurus Asset Management Fund Limited". Patlaban BAS pieder viena "airBaltic" akcija.

Laikraksts "Dienas Bizness" iepriekš vēstīja, ka valsts kontrolētās AS "Latvijas Krājbanka" meitasuzņēmums SIA "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēmis BAS.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. "airBaltic" flotē ir 34 lidmašīnas - sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".

Latvijā

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.