Vērtēs Latvijas iestāžu darbību cīņā ar cilvēktirdzniecību

No 14. līdz 17.februārim Latvijā uzturas GRETA (Eiropas Padomes ekspertu grupa rīcībai pret cilvēku tirdzniecību) un Eiropas Padomes Konvencijas par cīņu pret cilvēku tirdzniecību Sekretariāta pārstāvji, lai tiktos ar kompetento valsts iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un novērtētu konvencijas īstenošanas gaitu Latvijā.

Vizītes organizēšanu un īstenošanu nodrošina Iekšlietu ministrija kā atbildīgā koordinējošā iestāde par cilvēku tirdzniecības novēršanas un apkarošanas jautājumiem nacionālā līmenī.

14.februārī novērtēšanas delegācija tikās ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. No 15.februāra līdz 17.februārim plānotas tikšanās ar Iekšlietu ministrijas, t.sk. Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Iekšlietu ministrijas Informācijas centra pārstāvjiem, Tieslietu ministrijas un Labklājības ministrijas padotības iestādēm, Latvijas Republikas Tiesībsargu, Ģenerālprokuratūras, Veselības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Ārlietu ministrijas, Rīgas domes pārstāvjiem.

Pirmās kārtas izvērtēšanas procedūra par Konvencijas īstenošanu Latvijā notiek no 2011.gada februāra līdz 2012.gada novembrim.

Pēc novērtēšanas vizītes GRETA sagatavos ziņojuma projektu, kurā tiks atspoguļota analīze par Konvencijas nosacījumu ieviešanu Latvijā, priekšlikumi un ieteikumi Latvijai identificēto problēmu novēršanai. Balstoties uz šo ziņojumu 2012.gada novembrī tiks pieņemtas Latvijai saistošas rekomendācijas par pasākumiem, kādi būtu veicami, lai īstenotu GRETA secinājumus.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.