Apsver ideju iekasēt nomas maksu par kapavietu

© Jānis Girnis

Pašlaik Rīgā netiek turpināta līgumu slēgšana par kapavietas uzturēšanu, bet Kapsētu pārvaldes priekšnieks apsver ideju iekasēt nomas maksu par kapavietu – latu par kvadrātmetru gadā.

"Kapsētas ir Padomju Savienība miniatūrā – no mums visi ņem, bet neviens neko nedod," tēlaini salīdzina Rīgas domes Kapsētu pārvaldes priekšnieks Vilnis Bisenieks. "Cik man zināms, Rīgas kapsētās ir 300 tūkstoši vietu. Ja mēs ņemtu simbolisku maksu – latu par kvadrātmetru gadā, par šo pusotru miljonu latu lēnām visu varētu savest kārtībā: sakārtotu žogus un iebraukšanu, lai neļautu gānīt kapus. Piemēram, nupat Lāčupē izpostīti vācu karavīru kapi." Viņš uzskata, ka bez minimālas nomas maksas nedrīkst saimniekot, jo "mēs dzīvojam tirgus ekonomikas apstākļos". Pašlaik nomas maksa par kapavietu netiek prasīta, jānorēķinās tikai par apstiprinātajiem maksas pakalpojumiem (piemēram, bedres rakšana utt.), kā arī ir vienreizējā maksa, kas atkarīga no iegādātās kapavietas lieluma. "Par zemes nomu taču visur jāmaksā!" norāda V. Bisenieks.

Pagaidām šī ir tikai viena no iecerēm, kuru Kapsētu pārvaldes priekšnieks nolēmis iesniegt izskatīšanai Rīgas domē. Pašlaik viņš jau apturējis līgumu slēgšanu par ģimenes kapavietas uzturēšanu pilsētas kapsētās. To pamanījuši arī rīdzinieki, jo pie kapu kantoriem atrodas informācija, ka šo līgumu noformēšana uz laiku pārtraukta. "Apturēju, jo tika radīta nevajadzīga ažiotāža. Tā bija tendence parādīt, ka mēs kaut ko darām. Iedzīvotājiem tāpēc nav pamata uztraukties. Ja apbedījums ir, tas ierakstīts kapu grāmatās un nekur nepazudīs," mierina V. Bisenieks. Viņš stāsta, ka tieši ažiotāžas dēļ kapu pārziņiem ir grūti aizpildīt līgumus, jo tajos jābūt precīzai informācijai. Lai visu kārtīgi izdarītu, nepieciešams laiks. Ja rindā stāv pussimt cilvēku un pārzinim paralēli vēl jākārto ar bērēm saistīti jautājumi, darbs tiek bremzēts. Kapsētu pārvaldes priekšnieks nolēmis domē iesniegt vairākus priekšlikumus kapu saimniecības sakārtošanai. Tikai pēc tam viņš sola pieņemt galīgo lēmumu, vai ģimenes kapavietas uzturēšanas līgumu formēšana tiks atjaunota vai pārtraukta pavisam.

"Gribēju Matīsa kapos noslēgt līgumu par jaunas kapavietas iegādi, bet man teica, lai agrāk par nākamo gadu nenākot," neziņā sūkstījās kāda Neatkarīgās lasītāja. Patlaban Matīsa kapos sākta inventarizācija, lai noskaidrotu patieso situāciju – cik kapiņu netiek kopts, kuri ir pamesti un cik ilgi, kur iespējams veikt virsapbedījumus. Darba grupa inventarizēs visas pilsētas kapsētas.

***

UZZIŅAI

Vienreizēja maksa par kapavietu atvērtajās kapsētās Rīgā*

Pakalpojuma veids Mērvienība Cena (Ls, ar PVN)

Vienvietīga kapavieta 5,25 m2 50

Divvietīga kapavieta 7,50 m2 205

Trīsvietīga kapavieta 9 m2 305

Četrvietīga kapavieta 12 m2 410

* Atvērtās kapsētas Rīgā: Jaunciema kapi, Bolderājas kapi

(Avots: RD Kapsētu pārvalde)

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais