Rosinās ieviest progresīvo ienākuma nodokli un mazākas sociālās iemaksas

"Pilsoniskā savienība" (PS) rosinās veikt "taisnīgāku nodokļu sadalījumu, ieviest progresīvu ienākuma nodokli un mazākas sociālās iemaksas", informēja PS preses sekretāre Dace Balode.

PS ir izstrādājusi nodokļu paketi, kas piedāvā jaunus risinājumus nodokļu jomā - saudzēt sociāli neaizsargātākos iedzīvotājus un vienlaikus nodrošināt nodokļu ieņēmumus 50 miljonu latu apmērā.

PS uzskata, ka 2010.gada budžeta projekts, kuru valdība tuvākajās dienās iesniegs Saeimā, nav balstīts uz taisnīgu nodokļu sloga sadali, tas radīs sociālo spriedzi un veicinās cilvēku aizbraukšanu no Latvijas. Nesamērīgi smags nodokļu slogs tiekot uzlikts tieši cilvēkiem ar mazākiem ienākumiem un ģimenēm ar vairākiem bērniem. Turklāt fiskālais efekts pašreizējā budžeta projektā varētu būt nepietiekams un prognozes par nodokļu iekasēšanu var nepiepildīties.

PS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis norāda, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) neapliekamā minimuma samazināšana no 35 uz 25 latiem un nodokļa atvieglojuma samazināšana par apgādībā esošām personām no 63 uz 25 latiem samazina tieši sociāli neaizsargāto cilvēku ieņēmumus un budžetā kopumā pēc prognozēm dos tikai 25 miljonus latu.

2010.gada budžeta veidošanas gaitā koalīcija nespēja vienoties par taisnīgāku nodokļu sadali, tāpēc PS savus priekšlikumus iesniegs Saeimā.

PS iesaka noteikt progresīvu jeb pakāpeniski pieaugošu likmi iedzīvotāju ienākuma nodoklim un regresīvu jeb krītošu likmi Valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. PS Tautsaimniecības grupas speciālisti izveidojuši modelējamu aprēķinu sistēmu, kas pārliecinoši parādot, ka šāda pieeja budžetam dotu līdz pat 50 miljoniem latu ieņēmumu.

Lejupejošas sociālo maksājumu likmes pielietošana došot iespēju samazināt uzņēmēja maksājuma daļu vidējām un lielām algām. Tas došot būtisku efektu - būšot iespējams vidēji nepalielināt kopējo nodokļu slogu uz darbaspēku, respektīvi, nepalielināt darba devēju kopējās izmaksas par darbaspēku. PS aprēķini rādot, ka nav pamata uzturēt Latvijā iesīkstējušo mītu par progresīvās ienākumu nodokļa likmes nepieļaujamību.

Šāda veida metodoloģija un aprēķini, modelējot budžeta ieņēmumus un pārstrukturējot nodokļus, Latvijā līdz šim neesot pielietoti. PS tuvākajā laikā rīkos konferenci, kurā iepazīstinās sabiedrību ar savu piedāvāto risinājumu nodokļu jomā.

PS turpinās uzturēs savu nostāju arī jautājumā par nekustamā īpašuma nodokli, iestājoties par progresīvo likmi saistībā ar apliekamo ēku un zemju kadastrālo vērtību. PS gatavo arī citus risinājumus, kā palielināt ieņēmumus valsts kasē un samazināt nodokļu slogu sociāli neaizsargātākajiem iedzīvotājiem.

Latvijā

Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes” ir veicis apkopojumu par saņemtajiem zvaniem kopš 2021. gada un secinājuši, ka 33% no ienākošajiem zvaniem ir saistīti ar vientulību. Dati liecina, ka visbiežāk ar vientulību saskaras cilvēki, kas cieš no fiziskām un psihiskām saslimšanām, kā arī sievietes, kas saskaras ar finansiālām grūtībām.

Svarīgākais