Rosina parakstīt Izlīguma dokumentu starp Latvijas etniskajām kopienām

Simboliska Izlīguma dokumenta parakstīšana starp Latvijas etniskajām kopienām, Pareizticīgo Ziemassvētku pasludināšana par oficiāliem valsts svētkiem - tie bija daži no priekšlikumiem, kas otrdien izskanēja Rīgas pilī notikušajā diskusijā "Garīgā dimensija un politika", informē Latvijas Radio.

Diskusijas mērķis bija meklēt ceļus jaunām saprašanās iespējām, un tajā bija aicināti piedalīties Latvijas reliģisko konfesiju vadītāji un pārstāvji. Diskusiju rīkoja valsts prezidents un Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija.

Katram, kam patiešām rūp Latvijas nākotne, jābūt gatavam darīt visu, lai samierinātu cilvēkus mūsu valstī. Šobrīd jau agresiju starp etniskajām kopienām jau ir tik ļoti sakāpināta, ka - lai to kliedētu - ir jābūt ne mazāk drosmīgiem kā Atmodas laikā, ir jāatstāj komforta zona un jāsper solis jaunā teritorijā - tā Rīgas pilī notiekošajā diskusijā uzsvēra mācītājs Juris Rubenis. Viņa ierosinājums bija izveidot simbolisku Izlīguma dokumentu, kas nebūtu ne politisks, ne juridisks, bet drīzāk morāls dokuments un ko varētu parakstīt dažādu Latvijas etnisko kopienu cilvēki. Dokumentam jau tagad Rubenis piedāvā virkni būtisku tēžu, ko vajadzētu apspriest un jau tagad paredz, ka tas radītu uzbrukumus no abu pušu radikāļiem. Viena no tēzēm ietver savstarpēju piedošanu.

Izlīguma ideju atbalsta arī Romas katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, jo lai atbruņotu naidu, patiesībā ir tikai viens ceļš un tā ir piedošana. Stankevičs kritizēja politiķus, kuri līdz šim bieži vien nacionālos jautājumus izmantojuši politiskā labuma gūšanai, kas ir amorāla rīcība, jo tās dēļ ir radies tik daudz nevajadzīga naida un konfliktu. Viens no viņa konkrētajiem ierosinājumiem - valstiski par brīvdienu pasludināt pareizticīgo Ziemassvētkus.

Ka brīvdienu noteikšana pareizticīgo Ziemassvētkos būtu ļoti svarīgs solis uz savstarpējo sapratni - apliecina Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs.

Šos un citus priekšlikumus par nopietnas apspriešanas un diskusijas vērtiem atzīst topošās Sabiedrības saliedētības komisijas vadītājs Ilmārs Latkovskis.