Stiprajā salā novērš elektroapgādes traucējumus

© Daiga Kalniņa

Šonakt spēcīgā sala laikā, kas daudzviet pārsniedza -30 grādus, Latvijā vietām tika traucēta elektroapgāde.

Elektroapgādes kvalitātei kritiskā robeža sākas no -25 grādiem, kas var nelabvēlīgi ietekmēt gaisvadu līnijas un apakšstaciju darbu. Pateicoties operatīvo brigāžu darbam, īpaši aukstajos laika apstākļos, elektroapgādes bojājumi tiek novērsti iespējami īsākajā laikā. Tādējādi traucējumu skaits ir samazināts jau vairāk nekā uz pusi.

Gatavojoties lielajam aukstumam un, lai savlaicīgi novērstu iespējamos elektroapgādes traucējumus, AS „Sadales tīkls” piektdien izsludināja pastiprināta darba režīmu. Atbilstoši tam, tiek pastiprināti sekots līdzi elektroapgādes situācijai un bojājumu novēršanā tiek iesaistīts dubults operatīvo brigāžu skaits. Vienlaicīgi notiek arī AS „Sadales tīkls” pārstāvju saziņa ar pašvaldību, novērtējot situāciju un apzinot rīcības plānu. Prioritāri elektroapgāde tiek atjaunota sociālas nozīmes iestādēs - slimnīcās, skolās, bērnudārzos, u.c. Ja avārijas traucējumu šiem objektiem pēc lokalizācijas tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams novērst ilgāk par trim stundām, AS „Sadales tīkls” elektroapgādi piedāvās nodrošināt ar ģeneratoru.

Šorīt no rīta lielākais atslēgumu skaits bija Kurzemes pusē – Aizputes-Priekules elektrolīnijā, Kuldīgas apkārtnē, savukārt Zemgalē – Jelgavā. Uz katra bojājuma novēršanu piesaistot atsevišķu OIB brigādi un veicot lokalizācijas, līdz plkst. 10.00 bija novērsta lielākā daļa bojājumu, samazinot atslēgumu skaitu līdz 800 mājsaimniecībām. Šobrīd tiek turpināts darbs Jelgavas apkārtnē, Saldū un Aizkrauklē.

Tā kā aukstajā laikā vietām var trūkt nospriegoti gaisvada līniju vadi vai balstu atsaites, aicinām iedzīvotājus nekādā gadījumā tiem netuvoties jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. AS “Latvenergo” brīdina: esiet piesardzīgi un apdomīgi, neriskējot ar savu un citu cilvēku dzīvību! Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, nemēģināt to novērst pašiem, bet ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404.

Ja aukstuma dēļ tiek traucēta elektroapgāde, par atslēgumu un tā novēršanas gaitu klienti tiks informēti ar īsziņas (SMS) palīdzību. Par vispārējiem bojājumiem SMS tiek sūtīti uz datubāzē reģistrēto lietotāju norādīto kontakttālruni. AS „Sadales tīkls” dispečeri monitorē situāciju vidējā sprieguma un zemsprieguma elektrolīnijās, operatīvi vadot bojājumu novēršanas darbu. Operatīvo izbraukumu brigāžu elektromontieri iespējami ātri dodas uz bojājumu vietām.