Elektriķi brīdina: zemā temperatūra vietām var ietekmēt elektroapgādi

© Daiga Kalniņa

Šobrīd un nedēļas nogalē, kad Latvijā sals ir pārsniedzis -25 grādu grādu robežu, AS „Sadales tīkls” pastiprināti seko nepārtrauktas elektroapgādes nodrošināšanai Latvijā.

Darbā ir iesaistītas papildu brigādes un nepieciešamības gadījumā notiek sazināšanās ar pašvaldībām, piedāvājot elektroapgādi nodrošināta ar ģeneratoriem. Zemās temperatūras ietekmē var pārtrūkt vadi, tikt traucēti apakšstaciju elektroiekārtas un ir apgrūtināts tehniskā personāla darbs.

Gatavojoties salam un, lai nodrošinātu iespējamo elektroapgādes traucējumu novēršanu iespējami īsākajā laikā, AS „Sadales tīkls” ir veicis vairākus preventīvus pasākumus, īpašu uzmanību pievēršot sadarbībai ar pašvaldībām. Īpaši zemās gaisa temperatūras periodā AS „Sadales tīkls” tehniskais personāls izvērtē katra bojājumu novēršanai nepieciešamo laiku, lai operatīvi organizētu sadarbību ar citām institūcijām. Vienlaicīgi notiek arī AS „Sadales tīkls” pārstāvja saziņa ar pašvaldību, novērtējot situāciju un apzinot rīcības plānu. Prioritāri elektroapgāde tiek atjaunota sociālas nozīmes iestādēs - slimnīcās, skolās, bērnudārzos, u.c. Ja avārijas traucējumu šiem objektiem pēc lokalizācijas tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams novērst ilgāk par 3 stundām, AS „Sadales tīkls” elektroapgādi piedāvās nodrošināt ar ģeneratoru. Šobrīd darba gatavībā ir 89 avārijas un 78 remonta brigādes, Austrumu reģionā šodien strādā 10 operatīvās izbraukuma brigādes un 14 remonta celtniecības brigādes, gatavībā ir 35 ģeneratori.

Elektroapgādes kvalitātei kritiskā robeža sākas no -25°, līdz ar to, zemajai temperatūrai pārsniedzot vairākus aukstuma rekordus, valsts austrumu rajonos noslīdot līdz pat -30°, vietām var tikt traucēta elektroapgāde. Neskatoties uz to, ka ir sasniegta kritiskā robeža, bojājumu skaits ir neliels un pārsvarā tie ir elektrolīnijās, kur tās iepriekš nelabvēlīgi ir ietekmējušas dabas stihijas, piem., vēlā rudens un gada sākuma vētras. Vairumā gadījumu tie ir specifiski, īslaicīgi bojājumi, kuru novēršanā tiek operatīvi iesaistītas operatīvās izbraukuma brigādes, lai pēc iespējas ātrāk novērstu neērtības iedzīvotājiem.

Aukstums izraisīja elektroapgādes traucējumus vakar Turku pagastā, kā arī šorīt plkst.7.28. Krāslavas novadā sala izraisītas elektrolīniju vadu nospriegošanās un pārtrūkšanas dēļ vairākiem ciemiem atslēgusies elektroapgāde, kura tika atjaunota 2 stundu laikā (plkst. 9.43). Arī Ludzas novadā Isnaudas, Nirzas, Pildas, Lauderu, Ņukšu pagastos gaisa temperatūras pazemināšanās no rīta ietekmējusi elektroapgādi un pārtrūkuši vadi. Bojājuma novēršanā strādā divas operatīvās izbraukuma brigādes divos elektrolīniju posmos, veicot bojājuma vietas lokalizēšanu, fiksētu bojāto elektrolīnijas vietu un salabotu elektroietaisi. Šobrīd elektroapgāde ir atjaunota jau vairāk nekā pusei mājsaimniecību. Šajos gadījumos AS „Sadales tīkls” speciālisti sazinās ar novada atbildīgo amatpersonu, lai apzinātu sociāli svarīgos objektus, kam elektrība tiek pieslēgta prioritāri, un nepieciešamības gadījumā sniegtu tehnsku atbalstu, piemēram, ģeneratorus.

Ļoti zemas ārgaisa temperatūras, - 25°, un vairāk, atstāj iespaidu uz gaisvadu elektrolīnijām ar alumīnija vai alumīnija – dzelzs vadiem un elektroiekārtām. Lielā aukstumā gaisvadu līnijas nospriegojas, uz tiem veidojas ledus un sniega kārta, un šo iemeslu dēļ atsevišķās vietās vadi papildus tiek noslogoti, saraujas un var pārtrūkt.

Zemā temperatūra ietekmē arī apakšstaciju slēdžu un mehānismu darbību. Kā jebkuras mehāniskas ierīces, arī slēdži tiek eļļoti, un ļoti zemā temperatūrā šī eļļa sabiezē – tieši tādus pašus procesus ikviens automašīnas vadītājs redz, no rīta cenšoties iedarbināt savu automašīnu. Jāpiebilst, ka apakšstaciju slēdži minētā iemesla dēļ tiek apsildīti, taču ekstremāli zemā temperatūrā ar to nepietiek.

Gaisa temperatūrai noslīdot zem 25 grādu atzīmes, īpaši vējainā laikā, ir apgrūtināta personāla darbība, jo šādos apstākļos strādāt balstos, remontējot līnijas, ir ļoti sarežģīti, jo jāveic papildu pasākumi personāla drošībai. Tādējādi ziemā darbu ietekmē arī cilvēciskais faktors.

Tā kā aukstajā laikā vietām var trūkt nospriegoti gaisvada līniju vadi vai balstu atsaites, aicinām iedzīvotājus nekādā gadījumā tiem netuvoties jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību. AS “Latvenergo” brīdina: esiet piesardzīgi un apdomīgi, neriskējot ar savu un citu cilvēku dzīvību! Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, nemēģināt to novērst pašiem, bet ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404.

Ja aukstuma dēļ tiek traucēta elektroapgāde, par atslēgumu un tā novēršanas gaitu klienti tiks informēti ar īsziņas (SMS) palīdzību. Par vispārējiem bojājumiem SMS tiek sūtīti uz datubāzē reģistrēto lietotāju norādīto kontakttālruni. AS „Sadales tīkls” dispečeri monitorē situāciju vidējā sprieguma un zemsprieguma elektrolīnijās, operatīvi vadot bojājumu novēršanas darbu. Operatīvo izbraukumu brigāžu elektromontieri iespējami ātri dodas uz bojājumu vietām.