Videonomām nebūs jāmaksā par licencēm

Ņemot vērā niecīgo videonomu skaitu, biedrība Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) nolēmusi atteikties no audiovizuālo darbu nomas administrēšanas. Tas nozīmē, ka ar nākamo gadu AKKA/LAA neiekasēs maksu par licencēm, ko izsniedz videonomām.

Šogad AKKA/LAA ir noslēgusi līgumus ar astoņām juridiskām personām par 16 nomas punktiem, savukārt pērn 14 juridiskām personām 20 nomas punktos bija tiesības piedāvāt nomāt videokasetes. Finansiāli tas nozīmē – pērn autortiesību uzraugi no videokasešu nomām iekasēja 598,11 latus, šogad – vien 313,85 latus.

"Videonomu Latvijā palicis ļoti maz. Lai arī cik maz šo nomu būtu, AKKA/LAA iegulda lielu darbu un laiku, lai veiktu administrēšanu. Izmaksas ir lielas, salīdzinot ar to, ko AKKA/LAA reāli no videonomām dabū atpakaļ autoriem. Tāpēc pieņemts lēmums pārtraukt audiovizuālo darbu nomas un īres administrēšanu," skaidro biedrības AKKA/LAA komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše.

Viņa norāda, ka zemo ieņēmumu dēļ nav izdevīgi veikt videonomu autortiesību maksājumu iekasēšanu, jo lielākā daļa ieņēmumu tiek pārskaitīti ārvalstu filmu autoriem, savukārt administrēšanai (rēķinu izsūtīšanai) drīkst izmantot līdz 24 procentiem no kopējās summas.

Šo atļauju pēc biedrības lūguma ar 1. janvāri anulējusi Kultūras ministrija. Tā ir viena no 12 AKKA/LAA izsniegtajām atļaujām, piemēram, mūzikas atskaņošana kafejnīcās, veikalos, autordarbu pārraidīšana raidorganizācijās, par lugas autoru darbu izmantošanu teātros, kas reglamentē biedrības darbu un atļauj veikt autoru mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu attiecībā uz dažādu veidu autordarbiem un to izmantojumu veidiem.

AKKA/LAA darbojas jau piecpadsmit gadus, un tā Latvijā realizē autoru tiesību kolektīvo pārvaldījumu, izsniedzot licences dažādiem autordarbu izmantošanas veidiem, iekasējot autoratlīdzību un sadalot to autoriem.

Svarīgākais