Baltija lauku intereses aizstāvēs kopā

Pēc zemkopības ministres Laimdotas Straujumas un Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Sandras Kalnietes ielūguma vakar Latvijā viesojās Lietuvas lauksaimniecības viceministrs Mindaugs Kuklieris, Igaunijas lauksaimniecības ministrs Helirs Valdors Sēders un EP deputāte Meirida Makginesa.

Amatpersonas pārrunāja Baltijas valstu kopīgo nostāju par nepieciešamību ieviest godīgu un taisnīgu kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), kas attiektos uz visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimniekiem.

Baltijas valstu zemkopības un lauksaimniecības ministri jau ne reizi ir pārrunājuši diskriminējošo situāciju, kas jauno ES dalībvalstu zemniekiem liedz saņemt līdzvērtīgu atbalstu no ES. Savukārt no Īrijas ievēlētā deputāte M. Makginesa ir EP lielākās politiskās frakcijas (Eiropas Tautas partijas grupa) atbildīgā persona par KLP reformas tiešo maksājumu sadaļu, tādējādi viņai būs ļoti svarīga loma, formulējot kopējo EP nostāju par tiešo maksājumu izlīdzināšanu, tajā skaitā arī Latvijas zemniekiem.

S. Kalniete uzskata, ka šī vizīte ir pozitīvs signāls, kas liecina, ka aktīvais darbs ar EP deputātiem, skaidrojot Latvijas pozīciju, ir devis rezultātu. «Mēs esam skaidri likuši saprast, ka nesamierināsimies ar netaisnīgu KLP reformu. Ir iespējams ignorēt vienu valsti, bet Baltijas valstis aktīvi sadarbojas un trīs valstu protestus ignorēt ir ļoti sarežģīti,» uzsvēra S. Kalniete. Arī M. Makginesa uzteica Baltijas valstu un jo īpaši Latvijas centienus aizstāvēt savas intereses lauksaimniecības jomā.

Latvija uzskata, ka tiešajiem maksājumiem ir jānosaka minimālais tiešo maksājumu līmenis vismaz 80 procentu apmērā (ap 214 eiro par hektāru) no ES vidējā, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014. gadu.

«Baltijas valstu attiecību starpā ir sācies jauns posms – turpmāk lauksaimniecības jomā jautājumos, kuros mums ir vienots viedoklis, sagatavosim kopīgu Baltijas valstu pozīciju sarunām Briselē. Atsevišķi mēs esam mazas valstis, bet, kopā strādājot, mūsu iespējas panākt savu interešu ievērošanu palielinās,» optimistiski teica L. Straujuma.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.