Sociālo rehabilitāciju no vardarbības cietušiem bērniem nodrošinās Latvijas Bērnu fonds

Lai noteiktu kārtību, kādā nodibinājums „Latvijas Bērnu fonds" (LBF) par valsts budžeta līdzekļiem nodrošinās sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem, kuri cietuši no vardarbības, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi noteikumu projektu, kas šodien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Atbilstoši projektam plānots, ka LBF nodrošinās sociālās rehabilitācijas pakalpojumus fonda izveidotajos nodibinājumos. Lai nodrošinātu nepieciešamo sociālās rehabilitācijas pakalpojumu apjomu un tā pieejamību reģionos, LBF izvēlēsies arī citus sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējus un slēgs līgumus ar tiem.

Tāpat LBF, pamatojoties uz pašvaldību sociālo dienestu informāciju, lems par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu konkrētajām pašvaldībām, slēdzot līgumus ar pašvaldību sociālajiem dienestiem par minēto pakalpojumu nodrošināšanu dzīvesvietā (iestādē).

Vienlaikus paredzēts, ka LBF apkopos pašvaldību sociālo dienestu informāciju par bērnu skaitu, kuri cietuši no vardarbības un kuriem nepieciešama sociālā rehabilitācija. Saskaņā ar pašvaldību sociālo dienestu un citu sociālās rehabilitācijas institūciju informāciju LBF veidos datu bāzi par dzīvesvietā (iestādē) un sociālās rehabilitācijas institūcijā sniegtajiem pakalpojumiem no vardarbības cietušiem bērniem.

LM slēgs līgumu ar LBF par valsts finansējumu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai. 2010.gadā sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai no vardarbības cietušiem bērniem paredzēti 778 tūkst. latu. Savukārt LBF reizi pusgadā informēs LM par darbības rezultātiem un izlietoto valsts finansējumu.

Tāpat noteikumu projekts paredz, ka atsevišķos gadījumos pēc sociālo pakalpojumu sniedzēja lūguma pašreiz noteikto 30 un 60 dienu sociālās rehabilitācijas kursu varēs pagarināt.

Tas vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.