Ārlietu ministrijas valsts sekretārs tiekas ar latviešu ģimeni no Kubas

27.janvārī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis tikās ar Linardu Neimani un viņa sievu Arabelu, kuri pirms gada pirmo reizi ieradās Latvijā no Kubas.

„Latvijā mēs jūtamies kā mājās”, sacīja Linards, kurš dzimis, audzis un izglītojies Kubā. Valsts sekretārs A. Teikmanis ar gandarījumu novērtēja ģimenes latviešu valodas zināšanas, jo Arabela, kura pašlaik vēl ir Kubas pilsone, latviešu valodu sāka mācīties tikai iebraucot Latvijā. Divus gadus vecā meitiņa Diāna, kura arī dzimusi Kubā, Latvijā apmeklē bērnudārzu latviešu valodā. „Latvijā ir jārunā latviski”, sacīja Linards.

Valsts sekretārs A. Teikmanis pauda novērtējumu Linarda un Arabelas uzņēmībai, kuri Latvijā ir arī atraduši darbu un strādā atbilstoši Kubā iegūtajai profesijai – zobārstniecībai. Tikšanās laikā valsts sekretārs arī atzina, ka daudzi mūsu cilvēki ir atstājuši Latviju, taču Neimaņu ģimenes izvēle parāda, ka Latvijā ir arī iespēja uzsākt dzīvi no pašiem pamatiem. „Esam priecīgi par katru, kas atgriežas mājās”, sarunā uzsvēra valsts sekretārs.

Tiekoties ar valsts sekretāru A. Teikmani, Neimaņu ģimene pateicās Ārlietu ministrijai par sniegto atbalstu repatriācijas procesā, atzīmējot, ka viņu atgriešanās no Kubas bija iespējama tikai pateicoties iesaistīto valsts institūciju sadarbībai. Informācija, ka Havanā dzīvo latviešu ģimene, kura vēlas atgriezties mājās, pirmo reizi izskanēja 2007.gada vasarā pēc Latvijas Saeimas deputātu vizītes Kubā. Lai rastu iespēju Latvijas pilsonim un viņa ģimenei atgriezties Latvijā, notika cieša Latvijas Ārlietu un Iekšlietu ministriju sadarbība, iesaistot arī starptautiskos partnerus. Lielu personisku ieguldījumu ģimenes repatriācijā sniedza žurnāliste Odita Krenberga.