Pretojas prostitūtu izmantošanas kriminalizācijai

Saskaroties ar juristu un tiesībsargājošo iestāžu argumentētu pretestību, Sieviešu atbalsta centrs Marta rosina paredzēt kriminālsodu par prostitūtu pakalpojumu izmantošanu.

Ar šādu ierosinājumu atbalsta centrs nācis klajā, lai ierobežotu bērnu izmantošanu un vardarbību prostitūcijā, jo saskaņā ar centra veikto pētījumu lielākā daļa prostitūcijā iesaistīto sieviešu savulaik ir cietušas no vardarbības. Turklāt, veicot šādus likuma grozījumus, tiktu uzlabots arī valsts tēls, jo Latvija seksa tūristu acīs zaudētu savu pievilcību.

Centra pārstāves Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē nosodīja mītu, ka prostitūcijas legalizācija Valsts kasei nestu papildu ienākumus, jo no legāli strādājošām prostitūtām varētu iekasēt nodokļus.

Saeimā ar savu piedāvājumu centra pārstāves vērsušās tādēļ, ka par prostitūtu pakalpojumu izmantošanas kriminalizāciju parakstījušies vairāk nekā 15 000 valsts iedzīvotāju. Turklāt Saeima aizvadītajā nedēļā pieņēma likumu, kas deva sabiedrībai likumdošanas iniciatīvas iespēju, ja vien par kādu ideju ir parakstījušies 10 000 sešpadsmit gadu vecumu sasnieguši valsts iedzīvotāji.

Atbalsta centra prezentācijai bija arī neticības piegarša, jo Martas veikto pētījumu bija finansējis kosmētikas uzņēmums The Bodyshop, kura pārstāvis prezentācijas sākumā noturēja īsu, bet nepārprotami mārketinga runu.

Uzklausījusi atbalsta centra ierosinājumu, komisijas vadība deva vārdu pieaicinātajiem pārstāvjiem no Valsts policijas, Iekšlietu ministrijas, Labklājības ministrijas un Tieslietu ministrijas. Visi kā viens – vien ar atšķirīgu argumentāciju – iebilda šim ierosinājumam.

Tieslietu ministrijas vērtējums ierosinājumam bija juristiem tipiski sauss un lakonisks. Prostitūcija pašlaik ir legāla, ja vien tiek ievēroti to ierobežojošie noteikumi, piemēram, nedrīkst savu pakalpojumu piedāvāt uz ielas. Līdz ar to tas būtu juridiski nekorekti un nepieņemami, ja par legāla pakalpojuma izmantošanu būtu paredzēts kriminālsods.

Viedoklim pievienojās arī Labklājības un Iekšlietu ministrijas, kas uzskatīja, ka bīstamākās zonas organizētas un noziedzīgas prostitūcijas ierobežošanai likums nosedz.

Valsts policijas un Iekšlietu ministrijas pārstāvji arī norādīja, ka pēdējā laikā aizvien vairāk sieviešu prostitūcijā iesaistās labprātīgi, jo nespēj pretoties vieglas naudas kārdinājumam. Taču, ja prostitūciju vai tās izmantošanu kriminalizēs, tad šis rūpals nevis izzudīs, bet aizies pagrīdē. Tas organizētās noziedzības apkarošanu šajā jomā padarīs vēl grūtāku

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais