Plānots attīstīt bezmaksas publiskos interneta punktus Valmierā

Ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputātu vienprātīgu balsojumu pašvaldības domes sēdē, uzsākta pieteikšanās dalībai projektā "Publisko interneta pieejas punktu attīstība", kas paredz ierīkot bezmaksas publiskos interneta punktus vairākās vietās pilsētā, informē Valmieras pilsētas pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītājs Kaspars Urbāns.

Projekta mērķis ir paaugstināt piekļuves iespējas internetam pēc iespējas plašākām sabiedrības grupām, veicinot piekļuvi publiskās pārvaldes un komercsabiedrību piedāvātajiem pakalpojumiem un informācijai. Projektu paredzēts īstenot, lai veicinātu iedzīvotāju iekļaušanos sabiedrības sociālajos, ekonomiskajos un kultūras procesos un uzlabotu viņu dzīves kvalitāti.

Šobrīd Valmieras integrētajā bibliotēkā jau darbojas augstas kvalitātes publisks interneta piekļuves punkts. Apmeklētājiem tiek nodrošināts gan bezvadu internets, gan arī piekļuve datoriem, dažādiem elektroniskajiem katalogiem, kā arī, kas ļoti nozīmīgi, pieejamas bibliotēkas darbinieku konsultācijas dažādos ar informācijas meklēšanu un datoru izmantošanu saistītos jautājumos.

"Projekta gaitā iecerēts ierīkot iedzīvotājiem brīvi pieejamus bezvada interneta pieslēgumus vairākās vietās pilsētā - gan autoostā un citās sabiedriskās vietās, gan arī vairākos pilsētas parkos. Tā kā mūsdienās gandrīz visiem portatīvajiem datoriem un viedtālruņiem ir iebūvēts atbalsts piekļuvei WiFi bezvadu tīkliem, tad jādomā, ka šis pakalpojums būs iedzīvotājiem ļoti noderīgs. Par potenciālajām tīkla zonām izvēlētas sabiedriskās vietas, kur ir liels apmeklētāju blīvums. Piemēram, kamēr bērns spēlējas rotaļu laukumā, vecākiem ir iespēja pārlūkot informāciju internetā savā viedtālrunī vai portatīvajā datorā. Tieši tādas pašas iespējas paredzētas arī nodrošināt gan autoostā, gan vilcienu stacijā, gan citviet pilsētā.Ja projekta pieteikums tiks akceptēts, tad pakāpeniski to īstenosim. Esam iecerējuši rīkot aptauju iedzīvotājiem, lai noteiktu prioritārās vietas, kur bezvada internetu ierīkosim vispirms, jo finansiālu ierobežojumu dēļ uzreiz visu projektu īstenot nebūs iespējams. Taču atvērtais bezvadu tīkls ir viena no pilsētas Attīstības plānā ierakstītajām prioritātēm, tāpēc darbs pie tā izveides noteikti turpināsies," stāsta K.Urbāns.

Projektu 85% apmērā finansēs Eiropas Reģionālās attīstības fonds, savukārt projekta izmaksas 15% apmērā segs pašvaldība. Šobrīd aprēķināts, ka projekta kopējās izmaksas sastādīs 5500 latus, kur Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums projekta apstiprināšanas gadījumā būs 825 lati.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais